Defensie scherpt planning uitbesteding aan

Het ministerie van Defensie heeft de planning voor het uitschrijven van de ict-aanbestedingen bijgesteld. Het onderdeel mainframebeheer, oorspronkelijk gepland voor 2012, wordt later dit jaar gestart en waarschijnlijk begin 2013 afgerond. De twee andere, veel grotere percelen vangen in het vierde kwartaal van 2013 aan. Dit moet leiden tot het sluiten van contracten begin 2015.

Eind 2011 maakte Defensie bekend een groot deel van zijn ict uit te besteden aan de markt. Het gaat daarbij om mainframehosting, ict-advies en applicaties, telefonie, infrastructuur en werkpleklogistiek. Naar verwachting zullen in totaal ruim 1700 medewerkers van ict-divisie Ivent overstappen naar de geselecteerde leveranciers.

De uit te besteden activiteiten zijn verdeeld over drie percelen. Naast het kleinere mainframeperceel gaat het om het kavel ICT (werkpleklogistiek, ict-infrastructuur en telefonie) en om het kavel IV (IV-advies en applicaties). Volgens een woordvoerder van het ministerie is het onderdeel mainframehosting het dichtst bij het moment waarop de aanbestedingsfase aanvangt. Naar verwachting zal later dit jaar de offerteaanvraag aan marktpartijen worden verstrekt en wordt de tender begin 2013 afgerond.

Kavels

Bij het mainframekavel gaat het om een IBM-mainframe dat op termijn wordt uitgefaseerd. Defensie kiest volledig voor een servergeoriënteerde architectuur. De opdracht zal een waarde hebben van enkele miljoenen. Er werken nu zeventien mainframebeheerders bij Ivent, de ict-bedrijfsgroep van de krijgsmacht.

De andere twee kavels zullen volgens de huidige planning in het slotkwartaal van 2013 gelijktijdig in de markt worden gezet. Dit moet leiden tot het sluiten van contracten begin 2015, aldus de woordvoerder. De contractwaardes van deze twee aanbestedingen zullen in de honderden miljoenen euro lopen. Ook is er veel personeel bij betrokken dat moet overstappen naar de geselecteerde dienstverleners.

Inkrimpen

Defensie moet de komende jaren enorme bezuinigingen van bijna een miljard euro doorvoeren. Die zullen ook op de ict-divisie Ivent hun uitwerking niet missen. Het budget wordt ingekrompen, er zijn minder werkzaamheden en de ict-kosten moeten verder omlaag. Door middel van uitbesteding aan marktpartijen wil Defensie de kosten verlagen en het ict-niveau op peil houden. Ivent, waar nu nog zo'n drieduizend medewerkers werkzaam zijn, zal in sterk afgeslankte vorm worden samengevoegd met de militair-operationele ict-activiteiten tot Joint IV Commando (JIVC).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Gaan wij met al die bezuinigingen terug naar de jaren vóór de oorlog, het gebroken geweertje? Defensie leeft als het ware dank zij bezuinigingen, maar defensie moet investeren om de economie leven in te blazen en men moet niet de economie beschermen door defensie met de ene na de andere bezuiniging op te schepen. Onze veiligheid te land , ter zee en in de lucht loopt gevaar!

Bezuinigingen hoeven op zich niet te leiden tot een vermindering van de dienstverlening, misschien zelfs wel het tegendeel: een verbetering van de dienstverlening tegen een verlaging van de kosten.

Vanuit het verleden is (was?) men er op gericht om systemen langdurig tot op het overjarige af in dienst te houden. Een planning echter van wanneer wat waarom in welke tijdfase vervangen moet worden of op nieuw aanbesteed behoort te worden, maakt niet alleen dat de kosten voorspelbaar worden, maar maakt ook dat goed op product-life cycles en interne behoefte ingespeeld kan worden, waarbij een inhoudelijk- en tijd-correcte aanbesteding effectiviteit oplevert.

Alleen dat al kan een kostenreductie geven tegen tegelijkertijd een kwaliteitsverbetering.

Een aanscherping van een planning zou dan niet meer van toepassing kunnen zijn.....

Bezuinigingen op de ICT zijn maar een klein deel van de gevolgen van deze draconische bezuinigingen. Het gebroken geweertje is reeds een feit; de laatste reducties hebben zowel de slagkracht als de ziel van de Nederlandse beroepsmilitair gebroken. Het volk kan het over de bank genomen geen biet schelen, en is mede conto hier aan. Tot dat het mis gaat natuurlijk; dan is diezelfde bevolking haantje de voorste om met het verwijtende vingertje te wijzen naar de kaalgeplukte en ontwapende militair. De VVD/CDA coalitie hebben het werk voor de socialisten en communisten die na 12 september misschien aan de macht komen alvast voor de helft gedaan, als wisselgeld voor steun van Wilders. Roemer en Samson kunnen tevreden zijn, en het volk gerust kan gaan slapen....

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-06-12T11:38:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.