Olympiër meldt zich via Whereabouts-app

Sport

Een zeer ruime meerderheid (58 procent) van de Nederlandse Olympiërs gebruikt tijdens de Olympische Spelen in Londen de smartphone-app Whereabouts om zijn verblijfgegevens door te geven aan dopingcontroleurs. Het gaat om 98 van de circa 170 Nederlandse Olympiërs. Ook 49 van de Nederlandse deelnemers aan de Paralympics maken al actief gebruik van deze app. Buiten de Olympische Spelen om moeten in Nederland zo'n driehonderd topatleten hun whereabouts indienen bij de Dopingautoriteit. Meer dan 90 procent daarvan gebruikt de app.

De Whereabouts-app is in opdracht van de Dopingautoriteit ontwikkeld door Logica, InnoSportNL en NOC*NSF om de administratieve verplichtingen rondom de verplichte registratie van verblijfsgegevens te vereenvoudigen. De app laadt onder meer, op basis van de gps-gegevens en na goedkeuring van de sporters, automatisch de actuele verblijfplaats. Dit scheelt de Olympische sporters onnodige rompslomp bij het invoeren van adresgegevens. Ook kunnen de sporters herinnerd worden aan hun whereabouts-verplichting door het invoeren van reminders. De pincode beveiligt de privacy van de gegevens. De app is beschikbaar op iPhone, Android en Blackberry.

Verdere uitrol

Onderzoek heeft uitgewezen dat sporters het lastig vinden om altijd hun actuele gegevens door te geven, mede omdat ze niet op elk moment over een computer beschikken. Daarnaast weten sporters niet altijd zeker of ze de gegevens juist hebben ingevoerd, wat stress kan geven. De Whereabouts-app ondervangt deze problemen. Vanwege de Olympische en Paralympische Spelen hebben in de afgelopen maanden meer sporters de whereabouts-verplichting gekregen, en vrijwel alle nieuw toegevoegde sporters gebruiken de app.

De app is functioneel voor sporters en het wereldwijde antidopingagentschap WADA kijkt naar de mogelijkheden voor het gebruiken van deze app. Ook andere antidopingorganisaties tonen interesse. Hiermee zou de Whereabouts-app wereldwijd en voor alle sporten beschikbaar komen. Het aantal potentiële gebruikers loopt daarmee in de tienduizenden, want naar verwachting zal bijna 100 procent van de topsporters die een whereabouts-verplichting hebben de app gaan gebruiken als die mogelijkheid hen geboden wordt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-07-27T15:39:00.000Z Sander Hulsman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.