Ook Samsung koopt zich bij ASML in

De Nederlandse chipmachniefabrikant ASML heeft na Intel en TSMC ook aan chipproducent Samsung een minderheidsbelang in het bedrijf verkocht. Samsung neemt voor 503 miljoen euro 3 procent belang in het bedrijf uit Veldhoven. Eerder kochten Intel en TSMC zich in ASML in voor respectievelijk 15 en 5 procent. Samsung doneert ook 276 miljoen euro aan ASML voor onderzoek en ontwikkeling.

Met de participatie van Samsung heeft het chipbakkersdrietal nu 23 procent van ASML in handen. Dit is voor ASML voldoende om het eerder aangekondigde partnerprogramma stop te zetten. Hierin bood ASML maximaal 25 procent van zijn aandelen aan zijn grootste klanten aan. De chipmachinefabrikant had extra geld nodig voor de verdere technologische ontwikkeling van chipproductieapparatuur. Met de aandelenverkoop wist ASML ongeveer 2,85 miljard euro op te halen, op het vlak van onderzoek en ontwikkeling werd er 1,38 miljard euro binnen geharkt.

In juli 2012 kondigde ASML aan dat het op zoek ging naar geld voor de verdere ontwikkeling van chipmachine-apparatuur. ASML bood via een speciaal partnerprogramma zijn aandelen aan zijn drie grootste klanten Intel, TSMC en Samsung aan. Alle drie de partijen kwamen dus over de brug. Intel kocht zich voor 15 procent in, TSMC voor 5 procent en Samsung nu dus voor 3 procent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-08-27T09:43:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.