UWV brengt 20.000 werkplekken naar KPN-cloud

Uitkeringsinstantie UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen) stapt over op CloudNL. Dit is een volledig Nederlandse cloud die door ict-leverancier KPN is opgezet. KPN wordt hiermee de komende vijf en een half jaar jaar verantwoordelijk voor het beheer van twintigduizend werkplekken. UWV kiest voor een cloud-oplossing om bij de aanstaande grote reorganisatie eenvoudig te kunnen afschalen.

Tot 2015 gaan er vijf- tot zesduizend banen verdwijnen bij het UWV. Dat is de reden dat de uitkeringsinstantie overgaat op een schaalbare oplossing voor het werkplekbeheer. KPN zette hiervoor de volledige Nederlandse cloud CloudNL op, zodat de overheidsorganisatie geen omkijken heeft naar zijn compliance. Met de KPN-cloud kunnen klanten eenvoudiger de risico's managen wanneer zij vertrouwelijke informatie naar de cloud brengen.

De overstap op CloudNL is een onderdeel van de grote aanbesteding die KPN begin juni 2012 van het UWV gegund kreeg. Het werkplekbeheer is onderdeel van dit honderd miljoen plus-contract. In het aanbestedingstraject maakte KPN al goede indruk op het UWV. De aanbesteding, die officieel KWN (Kantoorautomatisering, werkplek- en netwerkdiensten) heet, liep al vanaf najaar 2010. Doel ervan was het selecteren van één partij voor het werkplek- en netwerkbeheer. De heraanbesteding en de consolidatie van leveranciers moet leiden tot een vergemakkelijking van de aansturing van de partners en tot verdere kostenbesparingen. KPN Corporate Market past zijn Digitale Werkplekomgeving Rijksdienst (DWR)-architectuur toe om op een standaard manier de werkplekken bij het UWV opnieuw in te richten.

'Cloud komt te vroeg'

De overgang naar werkplekbeheer uit de cloud is een eerste stap die UWV zet op het gebied van cloud computing. Begin september 2012 zei chief information officer (cio) Frans Haverkamp nog tegen Computable dat het voor cloud-dienstverlening te vroeg is. Hij wacht liever eerst af hoe die trend zich de komende jaren ontwikkelt vanuit het oogpunt van beveiliging en beschikbaarheid. Wel wil hij alvast ervaring opdoen met het naar de cloud brengen van een aantal ondersteunende systemen, zoals urenverantwoording en om te beginnen nu dus het werkplekbeheer.

'De kantoorautomatiseringsapplicaties van het UWV waren aan vervanging toe', zegt Mike van Wonderen, programmamanager KWN bij het UWV. 'Bij de vernieuwing gingen we op zoek naar een leverancier die met moderne toepassingen ons leven makkelijker maakt. Die toepassingen moeten continu werken. Die leverancier vonden we in KPN, die de komende vijf en een half jaar twintigduizend van onze werkplekken gaat beheren.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Je ziet wel een duidelijk omslag met deze nieuwe CIO bij UWV.
Indrukwekkend.

Ik begrijp dat er een relatie is tussen de CloudNL en de UWV, maar worden werkplekken nu in de Cloud gehost of is de CloudNL alleen een IAAS platform voor Sharepoint, Lync en exchange en kennelijk ook het beheer van de werkplek?

Mooie eerste stap en door de schaalgrootte ook behoorlijk efficiënt te maken. Ik neem aan dat KPN zijn eigen interne netwerk heeft gekopieerd naar een cloudNL omgeving, slim.

En nu maar kijken of het lukt...
Ben benieuwd wat de stand is over twee jaar.

Het is me niet duidelijk of mail, file/document collaboration (sharepoint, wiki of iets dergelijks), agenda, etc. naar de cloud gaan of dat de werkplek gevirtualiseerd wordt.

Ik hoop ten zeerste voor alle medewerkers, en uiteindelijk voor dus UWV zelf dan het niet het laatste is. Werkplekvirtualizatie is niet alleen vaak een ramp voor de gebruikers (traagheid, oude software, geen flexibiliteit meer wanneer nodig). Ook als je het totaal wegvallen van productiviteit niet meetelt (wat in veel organisaties helaas gebeurt) is het nog steeds veel duurder dan software lokaal geïnstalleerd.
Veel gebruikers hebben toch al een goede laptop, en desktops zijn spotgoedkoop.

Ben het met veel vraagstellers eens: wat is die cloud nu precies?
Wij werken met Citrix, in twee datacenters, overigens naar volle tevredenheid ook qua performance. Noemen dit onze private cloud, maar is dit nu ook wat KPN aanbiedt?
Office in de cloud die moet integreren met bijvoorbeeld core-applicatgies in je back-office is nog wel een uitdaging.
En als alles al saas is, hoe zijn dan de koppelingen gerealiseerd tussen al die saasleveranciers?

Inmiddels is op de Computable site te lezen dat KPN dit bericht ten onrechte heeft verspreid en UWV zo ver nog lang niet is. Dus veel geschreeuw en weinig wol?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij UWV

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-09-21T11:24:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.