'Bedrijfsleven zit niet op Windows 8 te wachten'

Het Nederlandse bedrijfsleven zit nog niet om Microsofts nieuwe besturingssysteem Windows 8 te springen. Uit exploratief onderzoek van ict-dienstverlener OGD blijkt dat de bereidheid voor een overstap vooralsnog laag is. De meeste bedrijven willen eerst nog bezien wat de ervaringen van anderen zijn en zullen pas migreren als hun hardware ook aan vervanging toe is. Het nieuwe Windows Server 2012 scoort iets beter.

Op 11 oktober 2012 organiseerde OGD een Windows 8-evenement. Volgens eigen zeggen niet om het besturingssysteem te promoten, maar om samen met klanten en relaties te kijken wat het kan betekenen. Om goed voorbereid te zijn op de komst van Windows 8 heeft OGD in de aanloop naar het evenement een kwalitatief onderzoek gedaan ter exploratie. Het doel van dit onderzoek is de waardering en overstapbereidheid naar Windows 8 en Server 2012 in kaart te brengen.

Windows 8: een 6,1

Onder de deelnemers aan het congres is een vragenlijst uitgezet om de verwachtingen te peilen. Enkele tientallen techneuten en managers hebben hun rapportcijfers en overstapbereidheid gedeeld. Uit het onderzoek blijkt dat die bereidheid vooralsnog laag is. Deelnemers aan het onderzoek vinden het beeld van Windows 8 matig. Met de interface lijkt Microsoft zich vooral te richten op tablets. Windows 8 lijkt, los van de interface, niet veel anders te brengen dan Windows 7.

Gemiddeld wordt Windows 8 scoort dan ook een gemiddeld cijfer van een 6,1. Het merendeel van de deelnemers verwacht voorlopig nog niet te gaan overstappen op Windows 8. Als reden wordt opgegeven dat organisaties de meerwaarde er niet van zien. Daarnaast is een deel net gemigreerd naar Windows 7.

Windows Server 2012: een 7,5

Over Windows Server 2012 zijn de bezoekers van het OGD-evenement iets enthousiaster. De deelnemers hebben in ieder geval een positief beeld van het nieuwe serverbesturingssysteem van Microsoft. Het is volgens hen snel te installeren en draait stabiel. Met de nieuwe functionaliteiten is het een logische opvolger van Server 2008. Gemiddeld wordt Windows Server 2012 dan ook gewaardeerd met een 7,5.

Het merendeel van de deelnemers verwacht in de loop van volgend jaar over te gaan stappen op Windows Server 2012. Als organisatie hebben ze ook verschillende redenen om hier naar over te stappen. Zo willen ze bijblijven met de nieuwe ontwikkelingen en blijven ze graag up to date. Daarnaast is de ondersteuning voor bring your own device (byod) een argument.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Exploratief onderzoek? Is dat net zoiets als Ontdekkende recherche?

Ik werk nu een maand met de beta van windows 8 en office 2013. De meest opvallende verschillen zit in de veel snellere opstarttijd van het systeem en de veel prominentere integratie met Skydrive, om er een paar te noemen. Ook is de startknop linksonder na 17 jaar verdwenen.

Het opstartscherm met de grote vierkanten ziet er wel heel anders uit maar is niet meer dan een dun schilletje. Ook de user interface van de office producten is marginaal aangepast. Grootste verbeteringen in Office zitten in Powerpoint dat verrassend beter is geworden qua gebruiksgemak bij het geven van presentaties.

Al met al kan ik me de lauwe respons wel voorstellen. Ik kan me wel voorstellen dat Microsoft met zijn cloudstrategie uiteindelijk succes gaat hebben en dat windows 8 daarin een belangrijke stap is. Maar ik vind het toch behoorlijk wat oude wijn in nieuwe zakken.

Ik sluit me bij Wim aan. Ook ik heb een (korte) tijd aan Windows 8 gesnuffeld en ook bij anderen gekeken. Opvallend zijn de reacties. De één is helemaal lyrisch over de tegels van de interface, de ander (waaronder ook ikzelf) verafschuwt ze. Jammer is dat je niet de keuze hebt om de nieuwe interface helemaal uit te zetten. Overigens zijn er al tooltjes van derden die de startknop en het bijbehorende menu weer terugbrengen en je gewoon op het oude bureaublad kan blijven werken.
Wat mij wel verbaasd is dat niemand valt over de minimum systeemvereisten, waarvan ik dit vond op de Microsoft website:

Vereiste processor | 1 GHz of sneller
Vereist geheugen | 2 GB
Vereiste hardeschijfruimte | 20 GB
Vereiste videokaart | Schermresolutie van 1366 × 768, DirectX 9 grafische processor met WDDM-stuurprogramma

Nou dat valt best mee toch? Oh, maar wacht even, daar staat dat de schermresolutie 1366 x 768 moet zijn. Vreemde eis.
Ik thuis nu mijn oude Vista laptop controleren en die heeft 1280 x 800. Daar past que overige specificaties prima Windows 8 op, maar die schermresolutie voldoet niet aan de eis. Gelukkig vond ik wat artikelen die aantonen dat 1280 x 800 best kan:(http://www.tabletguide.nl/19559/windows-8-scherm-formaat-resolutie-minimum-maximum/ en http://www.pcmweb.nl/nieuws/windows-8-schaalt-naar-schermgrootte.html en http://www.windowsprogramma.nl/index.php/nl/windows-8-nene/48-info/319-scherm-groottes-in-windows-8)
Waarom dan vreemde eis?


Ik werk sinds een maand met windows server 2012 en het werkt goed MAAR...

officieel werkt microsoft exchange 2010 niet onder windows server 2012.

Microsoft gokt op meerdere paarden, je herkent hierin de hand van de Topman Steve Ballmer. Tijdens zijn bewind werd telkens op 1 paard gegokt, maar dat pakte verkeert uit, nu dus met variaties van producten op meerdere markten, met alle nadelen van dien.

Aandachtspunten met windows-8
- De "tegels" interface op een normale PC of desktop zonder Touch werkt niet productie verhogend, dus niet voor de ondernemingen, zonder touch wordt het niets.
- Er zijn geen duidelijke verbeteringen tov van Windows-7
- Windows 8 RT, op de surface werkt niet native met windows applicaties, dus ontwikkelaars moeten worden verleid of wachten af of het een succes wordt. De Windows phones geven hierin het slechte voorbeeld.
- Voor de thuisgebruiker. de consument kan windows-8 wel een succes worden omdat wordt gekoppeld aan skydrive, downloads van games, etc. Maar daar zit de zakelijke markt absoluut niet op te wachten.
- Windows-8 op de surface heeft potentie, maar dan zit je dus met het gebrek aan applicaties, een windows store in opbouw, etc. De achterstand op Apple en Google is groot, misschien zelfs te groot.

De integratie met Office 2013 en andere 2013 producten en server 2012 ziet er goed uit. Eigenlijk komen dan producten als Lync en sharepoint tot wasdom en integreren optimaal met exchange, maar dan gaan bedrijven wachten tot sp-1 en dan zit je in 2014. De vraag is of dan de markt niet gekanteld is richting CYOD en BYOD en bedrijven dan gokken op apps die multiplatform bedrijfsapplicaties ontsluiten of HTML-5.
Voor dat laatste is het wel verrassend (of juist niet) dat microsoft inzet op HTML-5. Alles ontsluiten via de browser behoort tot de mogelijkheden en ook daar heeft Microsoft met Office365 een ijzer in het vuur.

Het gebrek om keuzen te maken en producten veel meer op doelgroepen, zakelijk, prive en gamers af te stemmen is een van de problemen van het zeer omvangrijke Microsoft. Je krijgt nu de neiging om te geloven microsoft een zwitsers zakmes op de markt zet en dat de gebruiker moet uitzoeken welke tool hij op dat moment nodig heeft.

Mijn conclusie is dat Microsoft altijd de potentie heeft om zakelijke klanten te laten geloven dat alles goedkomt, maar als alles dan in de etalage ligt, dan valt het toch tegen. Dit ondersteunt de lauwe reacties en de magere adoptie curve in de zakelijk markt. Nu maar afwachten wat de surface gaat doen. Zoals ook bij Android tablets wordt vaak gezegd dat er wel wordt gekocht, maar het apparaat vervolgens verdwijnt in de bureaula. Ik ben benieuwd.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over het (on)gemak van installeren van bedrijfsapplicaties die speciaal voor de nieuwe Windows 8 interface zijn geschreven:

"Apps that aren't signed by Windows Store can only be installed on sideloading-enabled devices. You can enable sideloading on Windows® 8 Enterprise or Windows Server® 2012 by joining the computer to a domain. To enable sideloading on a Windows 8 Enterprise computer that is not domain-joined or on any Windows® 8 Pro computer, you must use a sideloading product activation key. To enable sideloading on a Windows® RT device, you must use a sideolading product activation key. For more information about sideloading product activation keys, see Microsoft Volume Licensing."

Kortom: bedrijven moeten extra kosten maken als ze werkelijk gebruik zouden willen maken van de nieuwe interface voor hun bedrijfseigen toepassingen.

Het heeft er alle schijn van dat deze windows in dezelfde groep thuishoort als Windows ME en Vista. MS probeert rigoureus zaken aan te passen terwijl een van hun pijlers altijd is geweest dat het zoveel lijkt op de vorige versie en dus vertrouwd voor de gebruiker.
Dan kan je als gebruiker beter naar een alternatief OS als Linux overstappen omdat dan de 'cultuurshock' minder groot zou zijn.

Microsoft richt zich met Windows 8 op de consument, net als Apple. Consumenten zijn veel minder angstig voor verandering en innovatie. Bedrijven zullen wel volgen als de consument Windows 8 omarmt. Microsoft mikt dus meer op de 'achterdeur' van bedrijven dan op de voordeur. Dat is een hele slimme zet. Immers, als het aan de IT managers en de zelfbenoemde 'IT experts' zou liggen veranderde er nooit iets. Microsoft moet die starre, fossiele groep passeren om de veranderende markt te kunnen bereiken. Noodzaak voor Microsoft om te kunnen overleven.

Ik denk dat je het ook niet alleen vanuit het perspectief t.o.v. Windows 7 moet zien, maar dat er een strategiek ligt om eenzelfde gebruikerservaring te leveren op telefoon, tablet en pc.
Daarbij worden de tablets (Pro-versie) zo krachtig dat er voor veel gebruikers geen behoefte meer voor een pc zal bestaan. Een uitkomst lijkt me voor bedrijven die toch al met het nieuwe werken gestart zijn.

@Victor; waarom moeten bedrijven extra kosten maken? Er staat toch redelijk duidelijk dat PC's welke in een domein hangen sowieso sideloading enabled zijn. En de bedrijven die het geld hebben om maatwerk Windows 8 apps te laten bouwen, die hebben echt wel een Active Directory domein. Dus dat van die extra kosten, dat zal wel meevallen.

Mensen roepen altijd zo enorm hard dat Microsoft overal geld aan wil verdienen. Ja, het is een commercieel bedrijf en commerciële bedrijven willen graag geld verdienen. Als je dat niet bevalt, dan ben je vrij om voor een van de vele alternatieven te kiezen. Vergeet aan de andere kant dan niet dat de miljarden dollars die Microsoft in R&D stopt er wel voor hebben gezorgd dat we nu zijn waar we zijn op IT -ebied.

@Jasper Siegmund: Niet elk bedrijf met geld heeft per definitie een directory service van Microsoft. Je zult het bijna niet geloven, maar er zijn alternatieven.

En het is helemaal niet verkeerd dat Microsoft geld wilt verdienen.

Maar ik denk eigenlijk dat de IT een stuk verder zou zijn als Microsoft niet zo veel in de weg had gelopen. Ik meen dat Andrew Grove (CEO Intel) dit ook wel eens gezegd heeft, kan niet zo snel een link naar een bron vinden hier. (Proxy hier staat te streng ingesteld) Ze staan bij de echte technici juist bekend als degenen die altijd (laat waren met hun technologie.

Microsoft laat in ieder geval zien dat ze kunnen en willen innoveren. Zelfs de stijl (met de scherpe vlakken) is innovatief te noemen en ze zijn wellicht de eerste met een smartcover toetsenbord die mij enorm aanspreekt. Ook zijn Windows Phone gebruikers in de regel enthousiast over de werking en de tiles op hun telefoon.

Daarnaast zie je dat hun volledige strategie zich toespitst op cloud computing, dat zie je al aan de manier waarop Office 2013 installeert, tijdens de installatie kun je al beginnen met werken en ook Windows Server 2012 zit tjokvol haakjes met cloud computing.

Als laatste positieve punt wil ik nog opmerken dat de Surface wel degelijk een "nieuwe" markt aanboord op zakelijk gebied. De iPad wordt wel zakelijk veel gebruikt maar is er in mijn ogen niet zo goed in omdat het zich steeds focust op 1 functie tegelijk. Er is in mijn ogen dus nog geen goede zakelijke tablet en Surface lijkt dat wel te zijn.

Tot zover het goede nieuws en ik bewonder Microsoft voor hun moed en inzet in deze (totale omslag software en nu zelfs hardware).

Qua tablets (en Smartphones) is het vooral een vervangingsmarkt geworden, penetratiegraad zal dus een serieuze uitdaging blijken en een strategie kost jaren om to wasdom te komen. Hun ecosysteem moet vanaf de grond toe opgebouwd worden en hoe gaan ze ontwikkelaars trekken. Door de eerste Surface als RT op de markt te zetten nemen ze een enorm risico. Het is geen volledige Windows 8 en de kans is groot dat veel mensen er te weinig mee kunnen en dit zal het imago van Windows 8 geen goed doen. De mensen die voor Surface gaan kunnen niet wachten en als ze nu kopen (en teleurgesteld raken) zullen ze geen full blown surface kopen als deze later uitkomt.

Het is nog maar te bezien of andere fabrikanten ook met een goede tablet kunnen komen.

Een andere zorg die ik heb en wat eerder al gebleken is met Windows 7, is dat het systeem zwaarder lijkt dan Android of IOS. Dit heeft een negatieve druk op batterijduur en bijvoorbeeld koeling en in het verlengde daarvan prestatie en mogelijk lawaai. Misschien zit ik er naast, maar Apple heeft jaren ervaring hiermee en Microsoft is hierin toch een nieuwkomer.

Het zal sowieso jaren duren voordat Windows 8 ook veel binnen MKB+ bedrijven normaal word en het zal dus geen snelle race of omslag worden zeker niet nu OS er steeds wat minder toe doet.

Wat we Microsoft wel moeten nageven is hun lange adem. Het zijn volhouders op veel vlakken en dingen worden vaak beter door de tijd heen. Windows 7 vind ik zelf een zeer fijn OS en met Windows Azure lijken ze toch ook echt een zeer goede zet gedaan te hebben.

@Henri
Het gaat niet om “kunnen” innoveren maar ze “MOETEN” innoveren anders worden ze door concurrenten eruit gespeeld! En wat betreft innovatie, tja ze zijn best laat, de vraag is hoe ze de schade kunnen verder beperkt houden en gebruikers/markt terug winnen! Naar mijn mening MS was jaren lang geleden trend zetter maar ze hebben deze positie afgestaan aan concurrenten zoals Apple. Hun strategie om naar Cloud te gaan is ook geen innovatie, ze MOETEN ook hieraan meedoen. Deze strategie wordt ook een beetje de eindgebruiker opgelegd! Als eind gebruiker moet ik hoge prijs betalen voor licentie van Office 2013 lokaal dan de versie in de Cloud. Dat is toch niet eerlijk voor degene die niet naar Cloud wil gaan!

Ik denk dat je je beter in technische details van Windows 8 tablet vs iPad kunnen verdiepen. Dan zou je zien dat Windows 8 tablet op geen enkele punten verder of beter is dan iPad. Een Windows 8 ARM moet zoals een iPad in een "Windows domein" beheerd en gebruikt worden. Wat is hier voordeel aan?

Het is interessant om te zien hoe Microsoft probeert de tabletmarkt te veranderen. Hier kun je kijken naar de interessante features die ze bieden bij hun Windows8 tablets. De stap daarna is echter wel om te kijken wat de meerwaarde nou achter deze features zijn in vergelijking met de iPad van Apple of een ander apparaat.

Enkele voordelen zijn wel de goede samenwerking met de overige apparaten van Microsoft en hun software als MSN en Office. Op dit moment zijn er nog wel enkele problemen omtrent de tablets van Microsoft. Hierbij kun je denken aan de te grote schermen en dat ze op dit moment nog te duur zijn (http://www.tablet.nl). Als ze hier aan weten te werken zullen zij wel een interessante speler worden op de tabletmarkt.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-10-17T07:37:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.