Overheid voert alarmmiddel NL-Alert landelijk in

Alarmbellen

Het ministerie van Veiligheid en Justitie voert vandaag, 8 november 2012, officieel het alarmmiddel NL-Alert landelijk in. Hiermee kan de overheid mensen in de directe omgeving van een noodsituatie met een tekstbericht op de mobiele telefoon op de hoogte stellen. De berichten zijn geen sms-berichten, maar zogenaamde cell-broadcast-berichten, vergelijkbaar met een radiosignaal. Zij worden verzonden via de zendmasten van de mobiele telefonieaanbieders. Daardoor werkt NL-Alert ook als het netwerk overbelast is.

Alle mobiele telefoons in het betreffende gebied ontvangen deze berichten automatisch, mits de telefoon aan staat. Het NL-Alert-kanaal is namelijk zo ingesteld dat de telefoon alleen berichten ontvangt als deze bereik heeft. Aanmelden voor NL-Alert is niet nodig en de dienst is gratis.

Binnen enkele seconden

Nederland is het eerste land ter wereld waar dit systeem landelijk wordt ingevoerd. NL-Alert is in alle 25 veiligheidsregio’s in Nederland beschikbaar. Vanuit de meldkamer van de hulpdiensten wordt een bericht over een (dreigende) ramp verstuurd en dit bericht bereikt de mobiele telefoons in een bepaald gebied dan binnen enkele seconden.

Op dit moment is meer dan de helft van alle mobiele telefoons in staat een NL-Alert-bericht te ontvangen. Dat betekent dat ruim elf miljoen mobiele telefoons voor NL-Alert bereikbaar zijn . De komende jaren zal dit aantal verder oplopen. Er komen steeds meer toestellen op de markt die automatisch zijn ingesteld op NL-Alert.

Achtergrondartikel

In aanloop naar de officiële lancering van NL-Alert onderzocht Computable de technische achtergronden van dit nieuwe landelijke alarmmiddel van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Lees daarom ook het achtergrondartikel ‘Nederland zet cell broadcast in bij NL-Alert’.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Sorry, maar mag ik even een teiltje. De overheid voert een systeem in waarvan ze weten dat het niet werkt op smartphones. Dus geen enkele Iphone, Android of Windows telefoon kan dit gebruiken.

En dan maar roepen dat we te veel geld uitgeven... (!!)

lees eens hoe hulpverleners er over denken
http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=3078.0

Tuurlijk Peter, hou dan een tijdje je hoofd in het teiltje. Het glas is bij jou zeker altijd half leeg. Laten we wachten totdat we iedereen kunnen bereiken voordat er iets wat levens kan redden wordt ingevoerd. Ik hoop dat we je op tijd uit je teiltje redden.

Bedankt RAdeR, voor de overige lezers is het hulpverlenins forum pas interessant vanaf pagina 5 en ook een interessante link is: http://instelhulp.nlalert.nl
om je telefoon in te stellen voor het gebruik van de service.

Over de iPhones (4 en 5) schrijven ze:
"Apple ondersteunt op dit moment in Nederland/Europa nog niet de techniek van NL-Alert (cell broadcast). Wij zijn hierover in gesprek met Apple. Apple is van plan om NL-Alert in de toekomst te ondersteunen." Er staat dan ook niet nabije toekomst...

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij Ministerie van Justitie en Veiligheid

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-11-08T14:30:00.000Z Sander Hulsman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.