Investeerder Icahn mengt zich in overname Dell

De legendarische Amerikaanse investeerder Carl Icahn mengt zich in de overnamestrijd rond de Amerikaanse beursgenoteerde computerbouwer en -dienstverlener Dell. In een brief dreigt hij de raad van bestuur met een rechtszaak als zij het bod van 24,4 miljard dollar door een groep van investeerders, waaronder ook Microsoft, niet afwijst.

Carl Icahn heeft inmiddels een voorstel gedaan voor een herfinanciering van de onderneming, dat aandeelhouders een extra dividenduitkering oplevert. Hij verklaarde inmiddels een ‘aanzienlijk’ belang in het beursgenoteerde bedrijf te hebben opgebouwd. Volgens ingewijden bedraagt zijn belang echter niet meer dan 5 procent. Dell zegt eerder naar een herfinanciering van de onderneming te hebben gekeken, maar dat dit ongunstiger uitpakte dan het huidige overname bod van de investeerdersgroep.

Dell werkt volgens de financiële krant The Wallstreet Journal aan de tegenaanval. De raad van bestuur stelt in een verklaring dat het bedrijf alle alternatieve overnamebiedingen serieus bekijkt en investeerder Icahn van harte welkom heet als nieuwe aandeelhouder.

Dell-ceo Michael Dell en de investeringsmaatschappij Silver Lake Partners brachten vorige maand een bod op Dell uit van 13,65 dollar per aandeel. Het bedrijf heeft 45 dagen de tijd genomen om te zoeken naar alternatieve investeerders die een beter bod zouden kunnen uitbrengen. Om het bod te kunnen laten slagen moet 42 procent van de Dell-aandeelhouders instemmen met het bod. Tot nu toe heeft 15 procent van de aandeelhouders laten weten het bod af te wijzen.

HP en Lenovo

In zijn brief aan de bedrijfsleiding rekent Icahn voor dat Dell een waarde heeft van 22,81 dollar per aandeel. Hij stelt voor dat het bedrijf aandeelhouders negen dollar per aandeel uitkeert aan extra dividend, goed voor een totaalbedrag van 16 miljard dollar.

Concurrenten HP en Lenovo zijn naar verluidt benaderd om een alternatief bod op Dell uit te brengen. Beide bedrijven zijn hier echter niet op ingegaan.

Bod

Oprichter en ceo Michael Dell en investeringsmaatschappij Silver Lake brachten begin februari 2013 een bod van in totaal 24,4 miljard dollar uit op de uitstaande aandelen van het beursgenoteerde computerbedrijf Dell. Het bod wordt financieel mede ondersteund door een groep investeerders, waaronder Microsoft. Het softwareconcern verstrekt een lening van twee miljard dollar.

Aandeelhouder T. Rowe Price Group wijst het overnamebod van Michael Dell en consorten af. De investeringsgroep bezit zo'n 4,4 procent van de aandelen van Dell. Eerder al noemden andere beleggers het bod ook te laag, waaronder Southeastern Asset Management, dat een belang van 7 procent heeft.

Eind januari kreeg de Amerikaanse financiële pers al lucht van een op handen zijnd overnamebod op Dell. Toen was ook al bekend dat Microsoft een belangrijke financier in de overname deal zou zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-03-08T11:17:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.