ING: ICT-dienstverleners slurpen elektriciteit

Zakelijke dienstverleners verbruiken relatief weinig aardgas en elektriciteit. Slechts 10 procent van het verbruik van deze typen energie in de dienstensector komt op het conto van de zakelijke dienstverlening, vooral door de kleinschaligheid van de sector. Binnen de sector is de ict-branche de grootste verbruiker van elektra, blijkt uit onderzoek door ING Economisch Bureau. Efficiënter energiegebruik kan er flink wat kosten besparen.

In de zakelijke dienstverlening vinden veel werkzaamheden in of vanuit een kantoor plaats. De klimaatregeling is dus een belangrijke energieverbruiker. Binnen de dienstensector behoort de zakelijke dienstverlening echter niet tot de grootverbruikers, gemeten in gebouwgebonden energiegebruik.

Zelfs als de ict-branche wordt meegenomen, blijft de sector net onder de 10 procent steken. Dit is veel minder dan bijvoorbeeld het aandeel in de toegevoegde waarde (29 procent). In de zakelijke diensten wordt jaarlijks gemiddeld 1.649 kubieke meter gas verbruikt op een bedrijfsvestiging en 14.826 kilowattuur aan elektriciteit.

Binnen de zakelijke diensten staat qua elektriciteitsverbruik de ict-branche bovenaan. Dat heeft niet alleen met de schaalgrootte te maken, maar vooral met het gebruik van apparatuur. Vooral datacenters gebruiken relatief veel elektriciteit.

Gas- en elektraverbruik

Gas- en elektraverbruik in de zakelijke dienstverlening

Kennisintensieve bedrijven

Overige

ICT-branche

Totaal

Gasverbruik per medewerker (m3)

447

157

523

331

Gasverbruik per vestiging (m3)

1293

2301

2410

1649

Elektra per medewerkers (kWh)

2477

1056

9867

2978

Elektra per vestiging (kWh)

6718

15.497

45.428

14.826

Bron: CBS 2010, ING Economisch Bureau

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Hoewel het er op lijkt dat het een onderzoek uit 2010 is, is de conclusie nog steeds logisch en actueel lijkt het mij. Energiezuinigheid staat bij mobiele apparatuur wel voorop, omdat gebruikers een lange batterijtijd vragen, is dat een onderdeel van de concurrentieslag in de mobile apparatuuromgeving. Voor datacenters geldt dat wat minder. Aan de andere kant elke watt die de datacenterapparatuur minder consumeert, is er minder koeling nodig. Dat is dan 2-0..

Niet echt een zinnige vergelijking lijkt me.

Het is logisch dat een ICT dienstverlener meer servers per werknemer heeft staan, omdat de servercapaciteit wordt verkocht aan hun klanten.

Zinnig onderzoek. Voorstel voor een vervolgonderzoek: kijk of er binnen de financiele dienstverlening er sprake is van significant meer monetair handelen ten opzichte van overige dienstverleningen.

Maarten,

Als het een onderzoek uit 2010 is dan is het wel een beetje komkommertijd bij Computable. In 2011 schreef ik namelijk ook een stuk over de energieslurpende datacentra waarbij ik echter niet vergat te vermelden dat er ook ontwikkelingen hebben plaats gevonden die de branch een beetje milieuvriendelijker hebben gemaakt. Virtualisatie, uitbesteding en nieuwe (koel)technieken verlagen namelijk wel de PUE maar als aan de andere kant de vraag alsmaar blijft toenemen. Met een PUE van 1,8 (gemiddelde van NL datacentra) is het dus geen 2-0 en restwarmte wordt trouwens ook steeds vaker hergebruikt. Hoeveel Watt er aan zinloze IT besteed wordt zoals Hyves e.a. is helaas onbekend...

@Ewout

links onder het onderzoek/tabel in het artikel staat als bronvermelding CBS 2010.... en zeker een PUE 1,8 is niet 2-0 ...

Ik begrijp de tabel niet helemaal, een gemiddeld gezin in een gemiddelde woning verbruikt ongeveer 3000 KWH per jaar aan elektriciteit. Hier wordt dat vertaald naar het verbruik per medewerker...ik vraag mij af of de cijfers wel kloppen. Een moderne server, de hardware verbruikt circa 1000 kWH per jaar...En daar kan je meerdere virtuele servers op draaien en met veel medewerkers tegelijkertijd op werken....
In 2010 waren de servers veel energie onvriendelijker, kon wel oplopen tot 2-3000 kWH per jaar, zoals iemand aangaf...komkommertijd en appels en peren naast elkaar zetten?
Als een ICT bedrijf een datacenter exploiteert dan kunnen er wel honderden of duizenden medewerkers werken op dat ene datacenter.
Omrekening naar medewerker is dus naar mijn mening geen correcte manier...Kijk naar het werkelijk verbruik per medewerker.

Zoals Ger aangeeft, snap ik dit ook niet helemaal.

Mijn wasmachine thuis verbruikt meer dan mijn spaarlamp.
Een aannemer bedrijf gebruikt meer hout en is dus milieu onvriendelijker als een fysiotherapie bedrijf.

En zo kan ik wel een tijdje doorgaan met analogiën.

Aanvullend baanbrekend onderzoek van ING: bakkers gebruiken meer meel dan andere bedrijven. Ook is het ING opgevallen dat taxi-bedrijven hogere garagekosten hebben dan andere bedrijven. Verder ontdekte ING dat de glastuinbouw meer gas verstookt dan andere bedrijven.

Zelden zo'n matig artikel gezien op Computable.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij ING

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-08-15T11:11:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.