Nokia gooit roer om na overname door Microsoft

Dit artikel delen:

Mobieltjesfabrikant Nokia gaat het na het afstoten naar Microsoft van zijn divisies voor mobiele telefoons en slimme apparaten over een andere boeg gooien. Het bedrijf gaat zich focussen op netwerkinfrastructuren met aanverwante dienstverlening, kaart- en locatiediensten en de ontwikkeling van nieuwe technologieën. Daarnaast teert het bedrijf in ieder geval de komende tien jaar op licentie-inkomsten die het krijgt van Microsoft voor het gebruik van de bestaande patenten en het afnemen van kaart- en locatiediensten.

Eerder werd bekend dat softwareleverancier Microsoft voor 5,44 miljard dollar (4,12 miljard euro) het grootste gedeelte van Nokia overnam. Ongeveer 32.000 medewerkers zullen de overstap naar Microsoft maken. Naar verwachting werken er eind 2013 ongeveer 56.000 mensen nog bij Nokia. Dit aantal is inclusief de medewerkers van de voormalige joint-venture Nokia Siemens Networks. Nokia stapt uit de business voor mobiele telefoons en smartphones en gaat zich vanaf nu vooral op andere zaken richten. Het hoofdkantoor blijft in Finland gevestigd.

Divisies

Ten eerste is dat op de netwerkinfrastructuren met aanverwante dienstverlening. De divisie hiervoor heet NSN, een naam die verwijst naar de vroegere joint-venture Nokia Siemens Networks. Eerder dit jaar kocht Nokia voor een bedrag van 1,7 miljard dollar (1,3 miljard euro) Siemens uit de joint-venture en deze business zet Nokia nu zelfstandig verder.

De tweede divisie heet Here en houdt zich bezig met geografische dienstverlening. Hieronder vallen de kaart- en locatiediensten die Nokia al eerder aanbood. Het bedrijf zet deze business door en gaat in ieder geval deze diensten aan Microsoft leveren. Hiervoor hebben beide bedrijven een contract afgesloten voor de komende tien jaar. Of de diensten ook aan andere fabrikanten gaat worden aangeboden, is nog niet duidelijk.

De derde divisie waaruit Nokia zal bestaan is Advanced Technologies. Hierin gaan ontwikkelaars zich vooral bezighouden met het ontwikkelen van nieuwe, geavanceerde technologieën. Nokia wil niet zeggen wat voor technologieën dat zijn of worden. Binnen deze business unit vallen ook de licentieverkopen en patenten. Ook deze twee worden de komende tien jaar door Microsoft afgenomen.

Opvolger Steve Ballmer

Het deel dat door Nokia naar Microsoft wordt afgestoten zal waarschijnlijk begin 2014 van de softwareleverancier zijn. Verschillende mededingingsautoriteiten moeten de overname nog goedkeuren. Binnen de overname zal Nokia-ceo Stephen Elop ook naar Microsoft vertrekken. Hij wordt het hoofd van de hardwareafdeling, maar het is niet bekend of hij naast de Nokia-telefoons zich ook gaat bezighouden met de Surface-tablets en Xbox-consoles. Elop wordt al enige tijd genoemd als de opvolger van de vertrekkende Steve Ballmer.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Microsoft gooit het roer bij Nokia om lijkt mij toch een betere titel.

Gezien de windows phone activiteiten van Nokia was het een voor de handliggende stap, maar had natuurlijk al een jaar eerder gemoeten....

Een strategische zet van Microsoft om de Windows Phone steviger in de markt te zetten. Ben benieuwd wat de impact hier van is.

Ik heb het idee dat dit een alles of niets poging is van Microsoft om nog enig mobiel marktaandeel te kunnen claimen. Daarna moeten ze zorgen dat ze een aandeel houden in de die markt en dat zal niet makkelijk zijn, Android is supermachtig en IOS is oppermachtig. Weer een miljoenen overname na Skype enkele jaren gelden, dat heeft ook niet veel aan de winst toegevoegd. De Nokia 520 en 920 zijn mooie toestellen en vormen een goede basis, maar niet meer dan dat.

Ik denk dat Nokia de lachende derde partij, gegarandeerde inkomsten en het vermogen om zich opnieuw uit te vinden is bij de Finnen groter dan in Seattle. Nokia zat eerst in hout en rubberhandel. De tijd zal het leren.

Stephen Elop treed af en doet dat niet vanwege de grootse resultaten....het aandeel Nokia is sinds zijn aantreden gedaald met 85% en van marktaandelen is niets meer over (9%). Ik denk altijd what if Nokia adopted Android? Windows op de telefoon is nooit een succes geweest, nu Nokia bij de bron kan zal dit misschien veranderen, alleen blijven er dadelijk nog andere aanbieders actief met Windows Phon zoals LG, of HTC ? Ik denk dat dit een probleem wordt, niemand vertrouwd microsoft na het uitbrengen van eigen tablets en nu eigen telefoons, Microsoft is on its own....en searching.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-09-03T11:53:00.000Z Sander Hulsman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.