Steve Ballmer stopt binnen jaar bij Microsoft

Microsoft-ceo Steve Ballmer treedt binnen een jaar terug als baas van het van oorsprong softwarehuis. Dit heeft Microsoft zelf bekendgemaakt. Ballmer schijnt zelf voor zijn terugtreden gekozen te hebben. Microsoft gaat nu op zoek naar een geschikte opvolger.

In een verklaring laat Ballmer weten dat het de juiste tijd is om op te stappen. De nieuwe weg die Microsoft is ingeslagen met hardware en diensten vraagt om een nieuwe ceo die langere tijd aan de organisatie verbonden is.

Microsoft heeft een commissie samengesteld om een opvolger voor Ballmer te gaan zoeken. De meest markante persoonlijkheid hierin is Bill Gates. Het is nog niet bekend wat Ballmer na zijn vertrek gaat doen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Kijk wat gebrek aan innovatie en negeren van ontwikkelingen met je en je business doet!

Kopje "Windows8 komt te laat" http://www.computable.nl/artikel/opinie/management/4704821/2379250/ictinnovatie-redt-de-business-niet.html

Ik ben benieuwd wat deze ontwikkelingen (reorganisatie MS, Win8.x tegenval, Surface tegenval, uitval Outlook.com etc) met MS gaan doen. En ook welke effecten zullen deze zaken hebben op de cloudontwikkelingen van MS? Zullen AWS en Google, Microsoft ver achter zich laten in de Cloud-race terwijl MS bezig is zich zelf weer terug te vinden?
En als dit het geval is, hoe en wanneer gaat MS deze afstand inhalen?

Goede vragen Reza. Ik ben net als jij erg benieuwd. Dit lijkt toch een duidelijk signaal dat ze een andere richting willen op gaan.

Ik ken Ballmer niet goed en weet ook niet wat hij zoal gedaan heeft. Zijn uitstraling stoot mij altijd erg af en hij is totaal niet charismatisch.

Ik vind Microsoft wel degelijk innovatief. Zij waren de eerste met een type cover, het design van modern UI, overigens ook de code van Modern UI is echt wel mooi en innovatief! Windows Azure heeft zich zeer sterk ontwikkeld en is een pracht product. Ik hoor weinig gebruikers van Windows Phone klagen en zij noemen het overwegend verfrissend.

Alleen maakt MS aan de ene kant onhandige keuzes door de tablet te zwaar te maken waardoor het als tablet niet goed is en als laptop. Windows Phone kwam heel erg laat (maar is in opkomst in Zuid Amerika). Het is vooral dat ze achter dingen aanlopen. IE lijkt op Chrome, Bing doet wat Google doet (alleen buiten de VS veel minder goed), en met SkyDrive doen ze Google erg na, net als met Office 365 kijken ze sterk naar Google Apps. Al moet ik zeggen dat SkyDrive nu erg goed wordt ingezet.

Kortom kansen genoeg, maar ze moeten deze wel pakken, en het zou fijn zijn als ze een keer de eerste zijn om nieuwe trends in te zien.... Dat zijn mijn twee centen...

Ballmer vertrekt 10 jaar te laat, had nooit op deze positie mogen komen en had zich moeten richten op waar hij goed in is: verkopen, niets meer en niets minder.

Als er een bedrijf is dat een gebrek aan innovatie kent dan is het wel Microsoft. Microsoft is een copycat pur sang en ze hebben goed scouts voor vernieuwde technologie. Alle succesvolle producten zijn gebaseerd op overnames, zelf MS-dos.
Zelfs nieuwe features worden gekopieerd van anderen.

Zonder Steve zal het nooit slechter worden, het kan alleen maar beter gaat. Maar wie keert er een mammoettanker met 50 motoren die allemaal afzonderlijk worden bestuurd en ook allemaal een eigen richting opgaan? Je moet van sterke huizen komen wil je innovatie in een bedrijf krijgen dat bestaat uit techneuten zonder visie die zeercgedetailleerd werken en daardoor nooit tot grootste dingen in staat zullen zijn.

Henri,
Wakker worden, MS was al te laat met haar Moderne UI! Apple was eerder met deze UI, App ipv Applicatie, Touch en nog veel andere dingen die je in MS Windows 8.x en Windows Phone ziet. Zoals Willem aangaf, veel zaken en onderwerpen van Windows XP, Vista, Windows 7 zijn gekopieerd van Linux (o.a.SUSE)

Kijk naar Xbox. Gebrek aan innovatie heeft ervoor gezorgd dat Microsoft met haar Xbox flink achter Sony PlayStation aanloopt. Xbox was een belangrijke bron van inkomsten voor MS.

Kijk naar overgang van pc naar tablet en smartphone. Microsoft is daar heel laat aan begonnen. Het resultaat: Surface en Windows 8.x!

Microsoft is misschien vooruit gegaan met haar Clouddiensten maar de vraag is wat met deze ontwikkeling gaat gebeuren terwijl het bedrijf flink gereorganiseerd moet worden. Terwijl enorm gebrek aan leiderschap, visie, inspiratie, eenheid etc is.

Voor deze situatie en op deze vragen moet er allemaal een antwoord komen terwijl de concurrenten zoals AWS en Google verder de cloudrace voortzetten.

Misschien zijn er bedrijven die nu zich afvragen of ze MS als de eventuele cloudleverancier op hun lijst moeten zetten.

Het kan ook zijn dat MS na deze reorganisatie en wijziging weer in haar oude positie terecht komt maar de weg naar die positie is flink mistig en ik zie persoonlijk veel beren voor MS op deze weg.

Reza,

Ik ben het niet met je eens omdat Microsoft nog altijd hele sterke troeven heeft. Zo kunnen ze een complete stack 'verclouden' maar hebben ook nog de omgekeerde weg (je exit parade paardje) waardoor ze vooral in de hybride cloud markt een sterke positie kunnen krijgen. Dat ze last hebben van de wet van de remmende voorsprong wil volgens mij dan ook nog niet zeggen dat ze de slag verloren hebben. Verder vergeet je dat Microsoft de eerste was met idee van 'Devops' en Brian Valentine - welke nu bij Amazon werkt - in 2003 al min of meer de contouren schetste van cloud computing met het Dynamic System Initiative.

Misschien heeft Microsoft op executive level wat verkeerde afslagen genomen maar om te stellen dat het bedrijf niet meer innovatief is lijkt me wat kortzichtig. Maar ik kijk dan ook niet zo naar poppetjes maar Onder de motorkap en zie interessante ontwikkelingen. Misschien ben je dus net als Henri iets verblindt door de 'eye candy' die aan de oppervlakte zit en zoals ik telkens tegen Henri zeg zijn consumenten oplossingen nog geen antwoorden voor de uitdagingen van bedrijven. Maar ik baseer me meestal niet op een gevoel en voor wat het waard is ook Gartner het volgens mij niet met je eens:

http://www.gartner.com/technology/reprints.do?id=1-1IC0TXD&ct=130809&st=sb

Natuurlijk is de race nog niet gelopen in de cloud, gelukkig maar zou ik bijna zeggen omdat dit de discussie sluit. Maar appels met peren vergelijken lijkt me niet handig.

Volgens mij heeft de perceptie van de man nooit zoveel uitgemaakt. Hij is in al die tijd voornamelijk afgerekend geweest op de financiële resultaten van het bedrijf en die waren lange tijd goed. Maar als je in de hiërarchie hele lagen tussen schuift is dat natuurlijk fataal voor de snelle innovatie en daarmee was Microsoft een typisch Amerikaans software bedrijf geworden dat liever deadlines haalt dan échte kwaliteit levert. Er valt immers veel meer te verdienen aan gemankeerde software waar veel consultancy nodig is om het glad te strijken.

Overigens is de vergelijk met zijn voorganger ook niet echt eerlijk te noemen omdat die voor een groot deel zijn succes te danken heeft aan slim afkijken, de markt die nog sterk aan het ontwikkelen was en zakelijk inzicht.

Een opvolger zal uit eigen gelederen moeten komen en een soort gemiddelde van beide vorige CEO's moeten zijn.

Reza, ik ben het in deze wel met je eens dat Microsoft erg laat is met zijn innovaties wat dus er voor zorgt dat MS achteraan loopt op vlakken en anderen moet kopiëren.

Door WBSO ben ik anders tegen vernieuwing gaan kijken. Vernieuwen kan op veel vlakken. Als je tablet maakt dan dat voor MS vernieuwend zijn, dat er op de wereld al veel tablets bestaan, staat daar los van. Het blijft vernieuwend, ofwel innovatie betekent niet dat het nog niet ergens als bestaat in 1 of andere vorm.

Maar ze zijn vooral te laat en zijn nu ook in de grootste transitie ooit bezig, van software naar devices, software en services.

Ook sloten innovaties gewoon niet zo goed aan bij wat mensen willen. Dat is ook een factor die meespeelt. Kijk naar XBOX One, dat is zeker een innovatie en dappere stap en uniek en anders dan PS4. Maar of deze innovatie doorbreekt moeten we nog zien.

De grootste blunder is dat ze mobiel niet begrepen en er veeeels te lang over gedaan hebben om een goed mobiel OS te bouwen.

Het is in ieder geval heel interessant om te volgen.

Hun cloud propositie: SkyDrive/Office365 en Windows Azure zijn zeker sterke troeven.

Henri, er is weinig innovatiefs aan MicroSoft te ontdekken.
Het hele spul hangt aan elkaar van legacy ellende, nieuwe ontwikkelingen blijken naar enig speurwerk gebaseerd te zijn op technieken die al decenia geleden waren bedacht (sorry je moet echt al een lange open source historie hebben om dat soort dingen te doorzien).
Ze maken daar een aantal mooie producten (althans vanuit de gewone gebruiker en dito niet zo heel vaardige beheerder gezien) maar ze hebben zelf niets innovatiefs bedacht. nu ja. als je alle al dan niet sucsesvolle strategieen om de concurrenten uit de weg te ruimen even niet meetelt.

Zeker het is wellicht jammer dat Windows 8 niet aanslaat omdat de GUI anders is dan men gewend is, maar met de overstap van XP naar Vista was al duidelijk dat niemand op dat soort flauwekul zit te wachten.
Zelfs ik had de indruk dat MS met Windows-7 eindelijk langzaam het licht begon te zien, maar nee wederom handig voor de domme thuis gebruiker maar te ingewikkeld en te onbeheerbaar voor mensen die wat meer willen dan op facebook rondhangen.

@ Henri Koppen, 23-08-2013 21:46
Ik heb in een ver verleden met Steve samengewerkt. Een typische sales man die door hard te scheeuwen discussies wist te winnen. Ik was blij toen ik niets meer met hem te maken had.

@Ewout,
Een beetje eenzijdige conclusie van je als je zegt dat ik zoals Henri verblind ben door te vergeten dat de consumenten oplossingen nog geen antwoorden voor de uitdagingen van bedrijven zijn. Want als je mijn laatste artikel lees (Comeback van Microsoft) zie je dat ik juist een scheiding maak tussen MS voor consumenten en bedrijven.

Geen twijfel dat MS een compete stack van Cloud-apullen heeft, daar heb ik het niet over. Ik heb het over de negatieve effecten van deze koerswijziging, reorganisatie, verandeing etc op de bestaande producten en ontwikkelingen. Productie- en ontwikkelingsprocessen van producten zoals Cloud, Windows, Surface etc zijn gebaseerd op de huidige organisatiestructuur. De wijzigingen die MS gaat binnen haar organisatie doorvoeren zijn enorm, deze verandering van organisatiestructuur, divisies en nog veel andere zaken zullen (tijdelijk) remmende effect hebben op de productontwikkelingen die niet een dag mogen uitgesteld worden. Ik las laatst een artikel(uit een engels talige blad, in het vliegtuig)over de onrust na aankondiging van deze reorganisatie, het is zeker geen minor change.
Kortom, deze situatie heeft effect op de volgens, jou sterke troeven van MS. Of deze troeven de negatieve effecten van deze situatie kunnen beperken.........dat gaan we nog zien.

Henri,
In mijn artikel "ICT-innovatie redt de business niet" heb ik onder kopje "Concurrentiekracht neemt af" aangegeven dat je je business moet goed afgestemd hebben op de situatie, je klanten, je concurrenten, de vraag en behoefte etc. Dit is zeker iets wat MS de afgelopen jaren weinig aandacht aan heeft besteed. Lees ook kopje "Windows 8 komt te laat", grappig als we nu 5 maanden later terugkijken naar dit soort zaken die eerder benoemd zijn.

In het kader van innovatie, je hoeft niet altijd iets nieuws te bedenken (trend zetter zijn). Dit is juist de basis van de patentoorlog tussen Apple en Samsung.

Je innovatieve producten kunnen niks teweegbrengen als ze te vroeg of te laat uitkomen. Timing, daar heeft MS veel last van(kijk naar Windows 8 en Surface en Xbox).

Op BNR radio hoode ik laatst een analyse van iemand omtrent Xbox vs PS.
Los van het feit dat er gezegd werd dat PS op een aantal punten verder is dan Xbox, heeft MS een groot probleem: PS4 komt eerder uit (dit najaar)dan Xbox (volgend jaar). Deze slechte timing zou het verliezen van klanten voor MS betekenen.

MS heeft naar mijn mening de transitie van pc-wereld naar mobile-devices en alles erom heen(tablet, OS, App`s etc) laat doorgekregen.

Interessant te kijken hoe ze dit gaan herstellen en terugvechten.

Microsoft heeft een aantal keren een verkeerde afslag genomen, zie ook: Microsoft Tag en Silverlight. Ook vonden ze dat UML niet "voldeed".

Dat die schreeuwerige verkoper weg is, daar ben ik niet zo rouwig om. Tijd voor een echte visionair aan het roer.

De grootste fout van MS was Balmer. Deze man kan niet luisteren naar klanten, personeel etc. etc.
Gates was misschien lastig, eigenwijs maar wel een techneut die luisterde en een goed gevoel voor de markt had zonder de heerszucht/kontroleerzucht van Jobs.
Misschien wordt het nog wat met Windows want met Android heeft de PC-ICT geen toekomst.

Reza,

Als eerste zie ik consumentenmarkt als een grote massa en lage marges business waar het vooral om de snelheid draait, lucratief en competitief maar niet echt iets waar je als bedrijf je back-office op wilt bouwen. Dat je teruglopende innovaties aanhaalt is wel correct opgemerkt maar kijkend naar volume van aantal patenten staat Microsoft nog boven Sony, Google en nog een rijtje concurrenten. Kwalitatief is dat nog nietszeggend omdat deze innovatie zich nog moet bewijzen maar koffiedik kijken is altijd moeilijk in de ICT. Zeker als we de waarde gaan bepalen op basis van een schilletje want dat lijkt me een vorm van 'window dressing' ;-)

@Jan van Leeuwen
De beste man heeft idd een imago probleem. Maar denk niet dat de aandeelhouders hem 10 jaar lang blijven steunen als zij vinden dat hij zijn werk niet goed doet.

Dat zullen we nog wel gaan merken als een opvolger/opvolgster wordt gekozen.

"Jammer" dat hij stopt,,,, was weer goed voor een herverdeling van de markt als hij nog even doorging.

Natuurlijk was het interessant dat ze ook de hw uitgebreider wilden doen, maar direct werden ze daardoor ook concurrent van vele anderen in de markt, die tot daarvoor hun "complementaire" vrienden waren.

"De juiste tijd om op te stappen"? Zeker 5 jaar te laat!
De eerste jaren met Balmer als CEO was Bill Gates nog aan boord als CTO. Daarna is het helemaal bergafwaarts gegaan met Microsoft. Mogelijk is Balmer een scherpe commerciele en strakke manager. Maar dat werkt in de snel veranderende Technology Business enkel op de korte termijn. Op veel gebieden heeft Microsoft de boot gemist. Vraag is of een nieuwe CEO het roer kan keren. Dat vraagt om een man/vrouw met lef, daadkracht, neus voor technologische ontwikkeling en timing. Die zijn schaars. Microsoft dus veel success met de search naar de juiste CEO.

Ik ben nooit zo onder de indruk geweest van de innovativiteit van Microsoft omdat een hoop gekopieerd lijkt van anderen, maar dat geldt ook voor andere bedrijven. Steve Jobs heeft zelf ook toegegeven dat ze heel veel gejat hebben. Google heeft zijn bedrijfsmodel ook gejat en heeft dit in een rechtzaak moeten schikken. Wat Microsoft wel 'goed' deed was leveranciers onder druk zetten en zijn monopoliepositie uitbuiten. Dat kon je een verkoper als Balmer wel toevertrouwen. De manier waarop ze Netscape uit de markt hebben gedrukt is eigenlijk schandalig net als het weigeren van toegang tot code waardoor MS Office kon floreren en andere bedrijven er geen alternatief tegenover konden zetten. Maar ook Gates zat er regelmatig naast en was meer een verkoper/uitbuiter dan een innovator. Gates dacht dat het internet zo'n vaart niet zou lopen. Ze hebben megamazzel gehad dat MS-DOS als standaard werd gekozen bij de PC en de rest is historie.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-08-23T15:42:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.