HighTechXL trekt 100 miljoen uit voor start-ups

Winst

Het Eindhovense acceleratorprogramma Startupbootcamp HighTechXL komt met een fonds dat start-ups gaat ondersteunen op het gebied van duurzame innovatie. HighTechXL Fund heeft een doelkapitaal van honderd miljoen euro. Het fonds wordt geïnitieerd door Dutch Expansion Capital (DEC) en de helft van de huidige deelnemers van Startupbootcamp HighTechXL heeft een investeringsvoorstel ontvangen, met een totale waarde van tien miljoen euro.

HighTechXL Fund is er voor de meest veelbelovende bedrijven uit het acceleratorprogramma en andere geselecteerde start-ups en biedt uitbreidingskapitaal en operationele ondersteuning. Met het fonds versterkt Eindhoven zijn positie als de hightech-hoofdstad van Europa. Vandaag pitchen de eerste start-ups hun product en bedrijf aan meer dan vijfhonderd investeerders uit verschillende landen, waaronder India, China, Singapore, Griekenland en Nederland op Demo Day in het Evoluon in Eindhoven.

Twee investeringsrondes

Geselecteerde start-ups voor het fonds moeten de potentie hebben uit te groeien tot bedrijven die groeiende markten ingrijpend kunnen veranderen, een antwoord vormen op de uitdagingen waarvoor we in de wereld staan, zodat uiteindelijk hun technologie levens zal veranderen. De eerste investeringsronde wordt gebaseerd op een grondige due diligence van het ondersteunende netwerk van het acceleratorprogramma. Met de tweede investeringsronde worden de start-ups geholpen hun bedrijven verder uit te bouwen.

DEC is een Nederlands investeringsbedrijf dat veelbelovende, vernieuwende, ‘life changing’ bedrijven laat groeien door venture capital te combineren met intensieve operationele ondersteuning. DEC is opgericht door Eric van den Eijnden en Guus Frericks. Samen met Patrick Gabriëls van EY hebben ze Startupbootcamp HighTechXL opgericht, de eerste hightech-accelerator in Europa. Overige partners zijn onder meer Philips, NXP, ABN Amro, BOM en High Tech Campus Eindhoven.

Eindhoven hightech-hoofdstad

‘Natuurlijk zijn we niet tevreden totdat het fonds volledig is gesloten’, zegt Eric van den Eijnden van DEC. ‘En dan begint het werk eigenlijk pas echt. Maar we zijn vol vertrouwen over dit fonds, gesteund door de interesse van vele investeerders van over de hele wereld. En wij niet alleen. Recente publicaties en onderzoek door Forbes en Fortune, en deze week nog het onderzoek van de Financial Times, bevestigen Eindhovens positie als de hightech-hoofdstad van Europa. Vandaag laten we op Demo Day zien wat we met dat ecosysteem allemaal kunnen doen.’

Negen start-ups met teamleden uit verschillende landen hebben de afgelopen maanden hard gewerkt om klaar te zijn voor de lancering van hun bedrijf. De producten die ze hebben ontwikkeld zijn allemaal gebaseerd op hardwaretechnologie, in de markten med-tech, semiconductors, (duurzame) energie, the internet of things en geavanceerde materialen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-02-21T09:19:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.