Rotterdam start met Neuron WOZ Registratie

De afdeling Basisinformatie van de gemeente Rotterdam heeft een duidelijke stap gezet in het efficiënt registreren en beheren van BAG- en kerngegevens binnen het concern door gebruik te maken van één registratiesysteem. De afdeling is op landelijk niveau als eerste in productie gegaan met de objectenregistratiemodule Neuron WOZ Registratie van Vicrea. Hiermee geeft Basisinformatie invulling aan de wettelijke taak van de gemeente voor de basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG).

Met de module registreert de afdeling namelijk behalve BAG-objecten ook kerngegevens van objecten zoals indelingen. Daarnaast wordt de koppeling tussen kadastraal perceel en object geregistreerd. Basisinformatie stelt al deze informatie beschikbaar aan het concern vanuit haar werkprocessen.

Twee losse systemen

Tot een maand geleden gebruikte Basisinformatie twee losse systemen. Neuron Registratie BAG voor de registratie van BAG-objecten en BRS (Basisregistratiesysteem) voor de registratie van deelobjecten (in Rotterdam ‘indelingen’ genoemd). BRS is een door Rotterdam zelf gebouwd systeem welke de registratie van de kerngegevens en de raadpleegmogelijkheid van deze gegevens verzorgde.

‘Door deze beide registraties in één systeem onder te brengen, heeft de afdeling één uniforme manier van registreren’, zegt Theo de Smidt, informatie-adviseur bij de gemeente Rotterdam. ‘Dit betekent dat er geen systemen (BRS en Neuron BAG) meer synchroon gehouden hoeven te worden. Daarnaast zijn geografische en administratieve informatie aan elkaar gelinkt en met elkaar gecombineerd. Dit betekent een enorme efficiencyslag voor het concern Rotterdam, er vindt reductie van een applicatie plaats en er zijn geen kosten meer nodig voor onderhoud van BRS.’

Neuron Stroomlijn

Met deze samenvoeging kunnen de objecten binnen het concern Rotterdam worden geraadpleegd in het nieuwe systeem Neuron Stroomlijn. Stroomlijn is dus de viewer voor integrale informatie over adressen, gebouwen, kadaster en publiekrechtelijke beperkingen. Enkele additionele toepassingen binnen Stroomlijn zijn het gebruik van actuele en nauwkeurige panorama- en obliek foto’s, welke eveneens door de afdeling Basisinformatie worden ingewonnen. Deze toepassing maakt het mogelijk minder naar ‘buiten’ te hoeven om ter plaatse te gaan schouwen. Daarnaast zijn er twee uitvoerproducten, te weten het BAG-rapport en het Vastgoed-rapport, die de geregistreerde gegevens op een overzichtelijke manier weergeven.

Hiermee is weer een stap gezet gegevens uit het Stelsel van Basis- en Kernregistraties beter te ontsluiten en in samenhang te presenteren. Er wordt nu gestart met het uit bedrijf nemen van BRS. Het raadplegen van BRS is niet meer mogelijk. Stroomlijn is nu de viewer voor de gegevens. Tijdens inloopsessies is Stroomlijn in mei 2014 aan de gebruikers van het concern Rotterdam geïntroduceerd en uitgelegd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-06-27T16:24:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.