Cisco heeft massa-ontslag in petto

Ontslag afscheid opstappen

Netwerkconcern Cisco Systems zet het mes in zijn organisatie. Het Amerikaanse bedrijf wil een ontslagronde doorvoeren die naar schatting tussen de negenduizend en veertienduizend mensen hun baan kost. Dit beweert het Amerikaanse vakblad CRN. Het bedrijf wil zich veranderen van een hardware-gebaseerde naar een software- georiënteerde onderneming en denkt daarvoor een andere mix aan werknemers nodig te hebben.

Volgens vakblad CRN gaat het om een sanering die gevolgen heeft voor bijna 20 procent van het personeelsbestand. Bij Cisco werken ruim 73.000 mensen. Het zou gaan om de grootste ontslagronde in het 32-jarig bestaan. Het bedrijf wil niet reageren op het nieuws dat verschillende media melden. Cisco presenteert later vandaag de vierde kwartaalcijfers en de jaarcijfers van het afgelopen gebroken boekjaar.

Vakblad CRN stelt dat het Californische netwerkbedrijf de ontslagronde binnen enkele weken aankondigt. Veel oudere werknemers hebben al een voorstel gekregen om vervroegd met pensioen te gaan.

Door de opkomst van software-defined networking (sdn), waardoor gebruikers minder afhankelijk worden van netwerkhardware, staat Cisco onder druk om hier op te reageren met een eigen aanbod. Daarnaast investeert het bedrijf veel in cloud- en software-gebaseerde videodiensten, internet of things (IoT) en it-beveiliging.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Waar zijn de HR-ers gebleven? Wordt er niet meer gestuurd bij een veranderende markt op opleidingen en competences? Bij Cisco werken geen domme mensen maar zo zie je maar als de markt even veranderd worden de mensen aan de kant gezet en vervangen voor nieuwe. Natuurlijk goed nieuws voor de aandeelhouder voor de korte termijn. Bedenk ook dat deze mensen een shitload aan ervaring meedragen die ze kunnen gebruiken in de nieuwe demanding-markets waaronder SDN. Maar ja zo'n transitie is niet in een kwartaal gerealiseerd. Nieuw spul importeren dan maar, waarbij het mijn inziens nog langer duurt om hun op het juiste skill level te krijgen om wat te betekenen in deze nieuwe markt.

In dat perspectief doet AtoS het nog netjes. Zij zien dit probleem ook en willen je helpen een carrière move te maken van bv ICT netwerkbeheerder naar bv programmeur met een eigen bijdrage door wat loon in te leveren. Ik denk dat veel mensen die dadelijk kandidaat zijn om ontslagen te worden graag ook deze optie zouden hebben.

@Ciscolover
Vergelijk met Atos lijkt me als appels en peren omdat Cisco een leverancier is die vooral gedreven is door producten en nu een transitie moet maken naar diensten, de 'shitload' aan ervaring zit vooral in de kennis van de markt die om de 'consultative selling' gaat. Van een beheerder naar programmeur vraagt een andere 'mind-set' omdat onderhouden en leveren twee heel verschillende dingen zijn.

Ergens krijg ik het idee dat die slimme mensen van Cisco ondertussen bij andere start-ups werken en wonder van Silicon Valley herhalen in het land van herkomst doordat Amerikaanse dominantie op Internet onder druk staat. Zoek even op 'brain drain' in combinatie met Cisco en je ziet dat vanaf 2003 een geleidelijke uitstroom aan innovatie heeft plaats gevonden.

Het 'buy or make' principe komt daarmee in een heel ander daglicht te staan als we kijken naar het probleem van een liberale arbeidsmarkt die sterk conjuctuurgevoelig is. Waarom loon inleveren als je een 'winstverdubbelaar' hebt in de vorm van kennis aangaande de processen?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-08-17T09:43:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.