Android blijft koploper zakelijke smartphonemarkt

41 procent van de zakelijke smartphones in de Nederlandse markt draait op Android. Dat wordt op de voet gevolgd door Apple’s iOS-platform (38 procent). De derde speler op gebied van smartphones in de zakelijke markt is Microsoft met zijn Windows phones: 17 procent maakt hier gebruik van. Dit blijkt uit onderzoek van Computer Profile.

Computer Profile voerde de afgelopen achttien maanden gesprekken met zo’n twaalfhonderd Nederlandse bedrijfsvestigingen met vijftig of meer medewerkers over het gebruik van bedrijfskritische applicaties. Hieruit blijkt dat na circa vijftien jaar Android, iOS en Microsoft de meest gebruikte besturingssystemen voor de zakelijke gebruikers in Nederland zijn. 

Installed base

Besturingssystemen op zakelijke smartphones

Besturingssystemen op zakelijke smartphones

Er is een duidelijk verschil waarneembaar tussen de installed base-aandelen van de mobiele operating systemen en de verspreidingsgraad van de verschillende platforms. Apple’s iOS komt op meer verschillende locaties voor dan Google’s Android. Circa drie kwart van de bedrijven met smartphones geeft aan dat er één of meerdere iPhones in gebruik zijn. Zakelijke Android toestellen worden verstrekt door 55 procent van de locaties met smartphones. Omdat het gemiddeld aantal verstrekte Android toestellen per bedrijf hoger is dan iPhones, is de installed base voor Android hoger.

iPhone in handel

Leveranciers smartphonemerken

Leveranciers smartphonemerken

Android is het meest voorkomende platform voor smartphones. Op korte voet gevolgd door Apple (iOS). Omdat Android op toestellen van meerdere fabrikanten draait, is de meest voorkomende smartphonefabrikant vooralsnog Apple. Met name in het handelssegment (58 procent), de industrie (54 procent), de bouw (45 procent) en de overheid (46 procent) ligt het aandeel van iPhones ver boven het gemiddelde.

Samsung in zorg

De overall voorsprong op Samsung lijkt de laatste jaren wel steeds kleiner te worden. In 2013 was het aandeel Samsung toestellen in het totaal circa 18 procent, in 2014 bedroeg dat 25 procent, vorig jaar circa 27 procent en nu inmiddels een kleine 30 procent van de zakelijke smartphones. Het aandeel van Samsung is het hoogst in de zorgsector (43 procent), de overheid en het onderwijs (allebei 39 procent) en de transportsector (38 procent).

Mobile Device Management

Mobile Device Management

Mobile Device Management

Bij het managen van de smartphones (en de hier niet besproken tablets of andere mobiele apparatuur) kunnen organisaties gebruikmaken van oplossingen op het gebied van mobile device management (mdm). Circa 23 procent van de bedrijfsvestigingen met vijftig of meer werknemers maakt al gebruik van een dergelijke toepassing. Vooral de overheid (39 procent) en ict & utilities (33 procent) gebruikt al een mdm-oplossing.

MobileIron

Als naar het totaal van de genoemde oplossingen voor mdm wordt gekeken, dan blijkt dat MobileIron het meest wordt gebruikt. Net iets minder dan een derde van de aangetroffen mdm-oplossingen betreft een MobileIron-toepassing. Daarmee ligt het aandeel van MobileIron op hetzelfde niveau als vorig jaar. Ook de nummer twee, Airwatch van VMware, kent een haast ongewijzigd aandeel.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-09-29T10:14:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.