Qualcomm koopt NXP voor 47 miljard dollar

De Amerikaanse chipmaker Qualcomm neemt voor 47 miljard dollar (zo'n 43 miljard euro) chipmaker NXP over. Dat hebben beide bedrijven bekendgemaakt in een gezamenlijke verklaring. Er ontstaat een conglomeraat dat een sterke positie heeft op de chipmarkt in de auto-industrie en de smartphone-markt.

Het is nog niet duidelijk wat de gevolgen van de overname zijn voor het personeel in Eindhoven en Nijmegen. Medewerkers worden ingelicht over de gevolgen voor die vestigingen.

NXP boekte in 2015 een omzet van 6,1 miljard dollar (zo'n 5,5 miljard euro). Het bedrijf dat begon als spin-off van Philips, is inmiddels bijna tien jaar zelfstandig. In 2010 verkocht Philips zijn laatste aandelen in het bedrijf. De Nederlandse chipmaker is sinds het begin van 2010 actief op de Amerikaanse beurs.


IoT en security

NXP heeft een sterkte positie in de chipmarkt voor de auto-industrie, mobiel betalen en de beveiliging van netwerken en IoT (Internet of Things). Qualcomm is een grote speler op de smartphone-markt. Het beschikt over productiemethoden waarmee het in vergelijking met concurrenten relatief snel nieuwe chips op de markt kan brengen.

De bedrijven ramen de gezamenlijke omzet op ruim dertig miljard dollar. IoT en beveiliging worden als belangrijke groeidomeinen gedefinieerd.

NXP telt 45.000 medewerkers verdeeld over verschillende vestigingen in de wereld. In Nederland werken er 2400 in Nederland. Het is nog niet bekend wat de gevolgen zijn voor de medewerkers.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-10-27T17:16:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.