HPE bouwt supercomputer voor BASF

HPE Apollo 6000-systemen vormen de basis van de supercomputer voor BASF.

Hewlett Packard Enterprise (HPE) levert een supercomputer aan chemieconcern BASF. Het systeem, dat uit honderden computernodes bestaat, is opgebouwd uit HPE's Apollo 6000-systemen. Die vormen samen een rekencapaciteit van 1 petaflop. Het systeem draait op Intel Xeon-processoren.

De supercomputer is ontwikkeld in een team van experts van HPE en BASF. Volgens beide bedrijven gaat het om één van de grootste supercomputers ter wereld die voor onderzoek in de chemische industrie wordt ingezet. Het systeem moet de toepassing en ontwikkeling van complexe simulaties en modellering verbeteren.

De chemiereus zet de supercomputer onder meer in voor virtuele experimenten. Dat kan bijvoorbeeld door processen nauwkeurig te simuleren, zoals bij katalyse, waarbij een scheikundige reactie is te versnellen of vertragen door een stof toe te voegen. Ook het ontwerp van nieuwe kettingmoleculen (polymeren) is te versnellen met vooraf bepaalde eigenschappen, stelt HPE.
Daarnaast moet de supercomputer bijdragen aan snellere marktintroducties van nieuwe producten en de kosten van onderzoek verminderen.

Volgens BASF ontstaan nieuwe onderzoeksmogelijkheden en maakt de supercomputer de weg vrij om complexe vragen te beantwoorden. Onderzoeken die voorheen maanden duurden, zijn nu in enkele dagen af te ronden.x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-03-23T11:59:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.