PQR en 2ML fuseren tot 'nieuw' PQR

Medeoprichter Rolf van Gameren neemt afscheid

Samengaan

It-infrastructuurdienstverlener PQR uit De Meern en hostingspecialist 2ML uit Amsterdam gaan als één bedrijf verder onder de naam PQR. Het ‘nieuwe’ PQR richt zich op strategisch it-advies, hybride cloud en managed services. Er werken in totaal 160 man. Medeoprichter Rolf van Gameren vertrekt als aandeelhouder, net als investeerder Gilde. Hun plek wordt ingenomen door de twee directeuren van 2ML en de nieuwe investeerder Intersaction.

Het nieuws van de fusie is vanochtend bekend gemaakt tijdens het jaarlijkse PQR-congres IT-Galaxy. De twee eigenaren/directeuren van 2ML, Daan Brenninkmeijer en Robin de Vries, worden respectievelijk directeur Operations en directeur Innovatie bij PQR.

Intersaction is een investeringsmaatschappij, opgericht door de ervaren it-ondernemers Luc Brandts (o.a. medeoprichter Bwise) en Robert Pijselman (o.a. ex-topman Nasdaq Bwise). Dit tweetal zal als raad van commissarissen fungeren bij het fusiebedrijf.

Gespecialiseerde one-stop-shop

PQR staat al jarenlang bekend in de markt als specialist in it-infrastructuurdiensten en workspace-oplossingen. Ook beheert het bedrijf uit De Meern, waar ruim honderd man werken, hybride cloudoplossingen.
Met 2ML (circa 45 man) erbij versterkt het bedrijf zich behalve met managed services, ook op het gebied van mobiele applicaties, voor eindgebruikers, licht algemeen directeur Ronald Schaap toe. 'Het bedrijf is zo'n vijftien jaar actief en is een specialist in Microsoft-technologie, ook op het gebied van de cloud. Met de expertise van 2ML verwachten we bijvoorbeeld te kunnen groeien in het outtasken van reguliere it-taken door klanten aan ons.'

Volgens Schaap is de fusie ook tot stand gekomen omdat beide partijen onafhankelijk van elkaar merkten dat klanten het steeds lastiger vinden om een keuze te maken tussen de vele it-adviseurs en- dienstverleners. Bij het 'nieuwe' PQR kunnen zij terecht voor advies en implementatie van een nieuwe it-infrastructuur, evenals beheer van de (cloud-)omgeving. 'Een one-stop-shop dus, maar wel gespecialiseerd in dit speelveld waar wij de regie kunnen voeren.' 

Nieuwe klanten

Het fusiebedrijf bedient ruim vijfhonderd grote, middelgrote en kleine klanten van vijf tot vijfduizend gebruikers. Belangrijke markten zijn de centrale- en lokale overheid, zorg, onderwijs en het commerciële segment.
Een opvallende klant die 2ML begin 2016 binnenhaalde, was de Amerikaanse tv- en filmproducent Warner Bros. De Amsterdamse ict-dienstverlener mocht de e-mailomgeving van Warner Bros inrichten voor alle internationale kantoren.

Behalve een grote naam is deze klant voor PQR een vreemde eend in de bijt omdat het concern in het buitenland actief is op diverse locaties. 'Dat soort klanten kenden wij niet. PQR is toch met name op Nederland gericht. Maar met 2ML aan boord kan dat veranderen.'

De eerste verkennende gesprekken met nieuwe (gezamenlijke) klanten zijn gevoerd en het bedrijf verwacht in mei hierover te communiceren. Het huidige kantoor van 2ML in Amsterdam Zuidoost  blijft voorlopig open, maar de directeur vindt het niet onlogisch dat alle PQR-medewerkers in de toekomst in één vestiging worden ondergebracht. 'Dat heeft alleen nu even geen prioriteit.'

Aanbesteden

PQR bedient van oudsher veel overheden, zowel op rijks- als lokaal niveau. Opdrachten worden regelmatig via aanbestedingen binnengehaald. Met de managed services van 2ML erbij kan PQR aan meer tenders meedoen, onder andere die waarbij een overheidsorganisatie zoekt naar een partner die het eindgebruikersbeheer wil overnemen.

Schaap zegt tevreden te zijn over de resultaten van 2016, ook al wist PQR zich niet te kwalificeren voor de grote overheidstender Road2016. 'Er komen wel weer nieuwe, grote tenders. Los daarvan hebben we vorig jaar goed gedraaid en zijn de klanten tevreden.'
Uit de jaarrekening 2016 blijkt de omzet van PQR te zijn gestegen van 105 miljoen (2015) naar 129 miljoen (2016). De nettowinst steeg licht: van 3,7 miljoen in 2015 naar 3,8 miljoen in 2016.

Nieuwe fase

Voor PQR breekt met deze fusie een nieuwe fase aan waarbij het met enthousiasme, energie en de nodige ambitie op de markt begeeft, stelt Schaap. 'Mogelijk volgen er op termijn nieuwe overnames'.

De twee eigenaren van 2ML, Daan Brenninkmeijer en Robin de Vries, zijn tevens aandeelhouder van PQR geworden, samen met investeerder Intersaction. PQR-medeoprichter Rolf van Gameren heeft zijn aandelen verkocht, net als Gilde die als investeerder al sinds 1998 aan boord was (en in dat jaar de andere oprichter Henk-Steven Renzenbrink uitkocht). Schaap: 'Rolf is in 1990 begonnen met PQR. Hij vond de fusie met 2ML een mooi moment om afscheid te nemen.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-04-05T11:30:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.