IBM en Infineon werken aan nieuwe geheugentechnologie

De Duitse chipfabrikant Infineon gaat samen met IBM en het Taiwanere Macronix onderzoek doen naar een nieuwe computergeheugentechnologie, 'phase-change memory' (pcm).

Tussen de twintig en 25 mensen van de drie bedrijven worden ingezet op het onderzoek dat plaatsvind op de IBM-locaties TJ Watson Research Center in New York en het Almaden Research Lab in San José.

Pcm is een nieuwe technologie waarbij data wordt opgeslagen door gebruik te maken van een speciaal soort materiaal, dat zijn structuur kan veranderen van amorf (vormeloos) naar een kristallen structuur, in plaats van het gebruik van elektrische pulsen zoals normaal het geval is. Door snelle verhitting kan de kristallen structuur veranderen in een amorfe structuur. Wanneer een laser wordt gericht op een plek zal de weerkaatsing veranderen afhankelijk van het feit of de plaats waar de laser op is gericht kristal was of niet.

 

Een computer zet de verschillende weerkaatsingen om in een 1 of een 0. De huidige computergeheugens werken door elektronen in een cel te vangen. Pcm heeft het voordeel dat de data niet afhankelijk is van elektrische pulsen die kunnen verdwijnen. Aan de andere kan kunnen ‘phase change memories’ mechanisch slijten.

Hoewel de technologie nog in een beginstadium is, heeft het de potentie om data met een grote dichtheid met een enorme snelheid op te slaan. Daarbij wordt de data actief en beschikbaar gehouden zelfs als de elektriciteitstoevoer wordt onderbroken of uitgezet.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-05-24T09:06:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.