Airbus en TNO in 'next gen' satellietcommunicatie

Partijen zetten handtekening onder jaarcontract

Dit artikel delen:
R&D

Airbus Nederland en TNO kondigen aan dat ze gezamenlijk de volgende generatie optische grondstations in de gigabit-range gaan ontwikkelen. Het partnerschap is een belangrijke stap op weg naar het realiseren van optische communicatie via satellieten.

Dataverbindingen via de ruimte zijn doorgaans gebaseerd op radiogolven. De nieuwe systemen voor optische communicatie met satellieten verloopt via laserlicht, met als resultaat snelle, veilige en goedkope verbindingen.

De betrokken partijen - Airbus Nederland en TNO, de Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek - zien groot potentieel in deze nieuwe markt voor optische satellietcommunicatie.

Chipindustrie

Vanuit de ervaring met de ontwikkeling van toonaangevende optische ruimte-instrumenten en van apparatuur voor de chipindustrie, bestaat de rol van TNO uit het ontwikkelen van nieuwe technologieën voor optische terminals. Airbus Nederland op zijn beurt industrialiseert deze technologieën en levert de grondstations voor optische communicatie.

‘Optische communicatie via satellieten is nodig voor de enorme groei aan wereldwijde datastromen. Met deze samenwerking nemen we een leidende rol in de ontwikkeling van een nieuwe generatie communicatie terminals’, zegt Arnaud de Jong, topman Airbus Nederland.

Daar sluit Arnold Stokking, directeur Industrie bij TNO, zich bij aan: ‘Optische satellietcommunicatie is de volgende grote kans voor het Nederlandse hightechbedrijfsleven, voortbouwend op de rijke kennis en ervaring in ruimtevaart en optische systemen die in Nederland aanwezig is.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-11-12T19:26:00.000Z Cees Visser
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.