Airbus en TNO in 'next gen' satellietcommunicatie

Partijen zetten handtekening onder jaarcontract

R&D

Airbus Nederland en TNO kondigen aan dat ze gezamenlijk de volgende generatie optische grondstations in de gigabit-range gaan ontwikkelen. Het partnerschap is een belangrijke stap op weg naar het realiseren van optische communicatie via satellieten.

Dataverbindingen via de ruimte zijn doorgaans gebaseerd op radiogolven. De nieuwe systemen voor optische communicatie met satellieten verloopt via laserlicht, met als resultaat snelle, veilige en goedkope verbindingen.

De betrokken partijen - Airbus Nederland en TNO, de Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek - zien groot potentieel in deze nieuwe markt voor optische satellietcommunicatie.

Chipindustrie

Vanuit de ervaring met de ontwikkeling van toonaangevende optische ruimte-instrumenten en van apparatuur voor de chipindustrie, bestaat de rol van TNO uit het ontwikkelen van nieuwe technologieën voor optische terminals. Airbus Nederland op zijn beurt industrialiseert deze technologieën en levert de grondstations voor optische communicatie.

‘Optische communicatie via satellieten is nodig voor de enorme groei aan wereldwijde datastromen. Met deze samenwerking nemen we een leidende rol in de ontwikkeling van een nieuwe generatie communicatie terminals’, zegt Arnaud de Jong, topman Airbus Nederland.

Daar sluit Arnold Stokking, directeur Industrie bij TNO, zich bij aan: ‘Optische satellietcommunicatie is de volgende grote kans voor het Nederlandse hightechbedrijfsleven, voortbouwend op de rijke kennis en ervaring in ruimtevaart en optische systemen die in Nederland aanwezig is.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-11-12T19:26:00.000Z Cees Visser
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.