Twee derde van bedrijven onwetend over risico’s saas

Risico-inschatting

Het merendeel van de organisaties, 66 procent, is niet op de hoogte van de mogelijke risico’s rondom het gebruik van saas-oplossingen. Klanten onderzoeken de potentiële risico’s zelden en saas-leveranciers nemen nog nauwelijks het initiatief oplossingen te ontwikkelen.

Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Utrecht samen met datacenterdienstverlener ACC ICT uit Nieuwegein. Nadruk van het onderzoek lag bij de perceptie rondom veiligheid en beschikbaarheid van saas-oplossingen bij zowel leveranciers als gebruikers. Meer dan 120 bedrijven (gebruikers) werd gevraagd naar de mogelijke risico’s rondom het gebruik van saas-oplossingen. In 2010 werd al eerder onderzoek gedaan naar de mogelijke risico’s en oplossingen bij een faillissement van een saas-leverancier. Nu, negen jaar later, wordt er nog nauwelijks aandacht aan deze risico’s besteed, zo blijkt uit nieuwe resultaten. Klanten onderzoeken de potentiële risico’s zelden en saas-leveranciers nemen nog nauwelijks het initiatief oplossingen te ontwikkelen.

Continuïteit in gevaar

Anno 2019 worden volgens de onderzoekers steeds meer belangrijke bedrijfsprocessen ‘saas’ gemaakt. Voorbeelden hiervan zijn crm-software, boekhoudsoftware en software voor projectmanagement. De rapporteurs stellen dat afnemers de volgende risico’s niet duidelijk op het netvlies hebben: bedrijven zijn geen eigenaar van de software, ze hebben geen toegang tot de eigen data en ze hebben geen invloed over waar en bij wie de data terecht komt. Dit is volgens Paul Bijleveld, eigenaar van ACC ICT een groot risico voor de eigen operationele en financiële bedrijfsprocessen. Ook wijst hij op mogelijke aansprakelijkstellingen omtrent privacy (AVG) en weglopende klanten. De financiële consequenties zijn daarnaast vooraf vaak niet in te schatten.

Rol saas-leveranciers

Uit het onderzoek blijkt verder dat de meeste saas-leveranciers zich niet verantwoordelijk voelen. De bewustwording en daarmee de eis om continuïteitsoplossingen te implementeren, zal dus volgens de rapporteurs vooral vanuit klanten moeten komen. Een derde van de klanten heeft deze bewustwording inmiddels wel. Daarnaast geven saas-leveranciers aan dat een certificering voor bedrijfscontinuïteit zeker van toegevoegde waarde is. Met een dergelijke certificering kunnen saas-leveranciers die continuïteitsoplossingen omarmen zich onderscheiden. Groot voordeel voor klanten is dat ze de keuze krijgen zichzelf wel of niet te beschermen tegen de effecten van faillissementsrisico’s. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-12-05T11:11:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.