HPE helpt Nasa naar de maan

Lunar maanlandschap

De Nasa boekt vooruitgang in de onderzoeken die een volgende maanmissie mogelijk moeten maken. Dat meldt Hewlett Packard Enterprise (HPE). De bijdrage van het technologiebedrijf aan het ruimtevaartagentschap bestaat uit de levering van een supercomputer om simulaties rond de missie uit te voeren.

Aitken, zo heet de supercomputer van de Nasa die door HPE werd geleverd en die mee de volgende maanmissie (Artemis gedoopt) moet mogelijk maken. Het apparaat is vernoemd naar de Amerikaanse astronoom Robert Grant Aitken. De supercomputer, goed voor 3,69 petaflops aan rekenkracht, doet onderzoek naar het ‘booster seperation event’. Hierbij gaat het om wat er bij het opstijgen van de raket gebeurt als de booster losgekoppeld wordt van de rest van de raket. Nasa-ingenieurs onderzoeken bijvoorbeeld de mogelijkheid dat de twee solid rocket boosters de raket of elkaar raken tijdens de scheiding. Ook de lanceringsomgeving tijdens het opstijgen van de Artemis-raketten worden uitgebreid geanalyseerd. 

HPE heeft het apparaat ook uitgebreid met HPE Apollo-systemen die geschikt zijn voor rekenintensieve modellering en simulaties. Dat is bedoeld voor onderzoek naar ‘computational fluid dynamics’ en aerodynamica. 

Bij de bouw van Aitken is veel aandacht besteed aan energie- en waterverbruik voor koeling. In het eerste jaar ging slechts zestien procent van de verstookte energie naar koeling, een besparing van meer dan 100.000 dollar en 1,4 miljoen kilowattuur. Het waterverbruik om de supercomputer te koelen, viel terug met 91 procent, waardoor miljoenen liters water bespaard worden.

Halve eeuw

De Artemis-missie zal in 2024 gelanceerd worden vanuit het Kennedy Space Center in Florida. Het wordt de eerste nieuwe missie naar de maan van de Amerikanen in ruim een halve eeuw. De landing is voorzien op de Zuidpool van de maan. Er zal voor het eerst ook een vrouwelijke astronaut aan boord zijn. In de geschiedenis van de mensheid hebben er tot nu toe twaalf mensen op de maan rondgelopen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-11-26T10:56:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.