Bouw Amsterdam Data Exchange komt van de grond

Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX), Dexes, Surf, Amsterdam Economic Board en de Universiteit van Amsterdam (UvA) zijn gestart met de bouw van de Amsterdam Data Exchange (Amdex), een neutrale en onafhankelijke infrastructuur voor veilige data-uitwisseling.

De vijf initiatiefnemers omschrijven Amdex als een neutrale, niet-commerciële, digitale infrastructuur, waarop data gecontroleerd en veilig, onder voorwaarden van de eigenaar, zijn te delen. De infrastructuur moet veilige en betrouwbare data-uitwisseling mogelijk maken, waarbij gebruikers niet afhankelijk zijn van derden. Doel is om toegankelijkheid van data te vergroten om innovaties te stimuleren.

De Amdex-infrastructuur is niet in handen van één partij en functioneert als publieke voorziening. Van personen en organisaties die, ondersteund door Amdex, data willen delen, worden die gegevens niet door derden verzameld en opgeslagen. Zij bepalen zelf welke andere partijen toegang tot hun data hebben en controleren daarbij hoe, na eventuele datatransacties, met hun soevereine data wordt omgegaan.

Om een eerlijk en open online-data-speelveld te creëren, worden de kosten onder de aangesloten deelnemers verdeeld.

Miljoenenproject

Het project wordt met 1,5 miljoen euro gefinancierd door de vijf initiatiefnemers. Daarnaast is 1,2 miljoen euro aan financiering opgehaald via het programma Kansen voor West (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) en ligt er drie ton aan financiering van de provincie Noord-Holland in het verschiet.

De ontwikkelingspartners doen een beroep op dit geld voor onderzoek, het uitdenken van de technische standaarden, het maken van afspraken voor onderlinge samenwerking en de bouw van een infrastructuur voor het testen van de eerste toepassingen. Op den duur moet Amdex zichzelf kunnen onderhouden met lidmaatschapsgeld.

Vijf ontwikkelingspartners

De Amsterdam Economic Board en de Universiteit van Amsterdam zijn de initiatiefnemers van de Amdex. Met de andere partners bouwt AMS-IX de eerste fase van de infrastructuur en zal die beheren, ook door het uitbreiden van het ecosysteem van aangesloten Amdex-partijen. De UvA doet onderzoek op het gebied van generieke, programmeerbare architecturen voor het delen van data. Daarnaast ontwikkelen de UvA, Dexes (leverancier van datamarktplaatsen) en Surf (ict- coöperatie van onderwijs en onderzoek) de eerste toepassingen op de Amdex.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-04-14T11:31:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.