Charme-offensief Von der Leyen richting ASML

Bezoek van Europese top aan Veldhoven

Chipmachinebouwer ASML wordt een belangrijke rol toebedacht bij het streven van de EU meer concurrerend en meer soeverein te worden in de tech-sector. Om ASML’s sleutelfunctie te benadrukken was Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, maandag samen met premier Mark Rutte naar Veldhoven gekomen. Vicepresident Margrethe Vestager en eurocommissaris Thierry Breton vergezelden haar bij dit charmeoffensief. Von der Leyen noemde ASML een van de Europese digitale kampioenen.

Onderwerp van gesprek was de toekomst van de digitale sector in de EU. Het doel is het marktaandeel van Europa bij de chipproductie in 2030 te verdubbelen naar 20 procent, inclusief de meest geavanceerde chips. Maar dat laatste is volgens ASML-topman Peter Wennink alleen te realiseren met de hulp van een vooraanstaande chipfabrikant met eigen productiecapaciteit. Hij denkt daarbij aan het Taiwanese TSMC, het Zuid-Koreaanse Samsung of Intel. Europese ‘foundries’, ook wel ‘fabs’ genaamd, vallen buiten dit rijtje.

5 nanometer chips

"EU mist de boot als geen soevereiniteit wordt bereikt bij de productie van ‘superchips’"

De Europese chipfabrikanten zijn naar Wennink’s mening niet in staat om uiterst geavanceerde chips van bijvoorbeeld 5 nanometer te vervaardigen. Qua kennis, expertise, netwerk, ecosysteem en benodigde investering is dit een brug te ver. Het is niet mogelijk van een ‘oude generatie’ 20 nanometer chip een sprong te maken naar 5 nanometer zonder de tussenliggende stappen te maken. Wennink benadrukt dat de Europese plannen alleen kans van slagen hebben als een grote fabrikant van buiten de EU erbij wordt gehaald. 

De zware subsidies die Von der Leyen en eurocommissaris Breton in gedachten hebben, zijn dus niet zinvol. Het was maandag niet duidelijk of die boodschap goed tot de Europese Commissie is doorgedrongen. Beide politici hebben herhaaldelijk de vrees uitgesproken dat de EU militair, economisch en industrieel de boot mist als geen soevereiniteit wordt bereikt bij de productie van ‘superchips’.

Productie van halfgeleiders

De Europese Chips Act moet dit doel dichterbij brengen. Een wetsvoorstel wordt in het eerste deel van 2022 verwacht. Von der Leyen benadrukte tijdens haar bezoek aan ASML de noodzaak tot meer samenwerking in Europa. Ze pleitte voor meer coördinatie tussen research-activiteiten in de chipsector. De belangrijkste kracht van Europa in de wereldwijde waardeketen voor halfgeleiders is onderzoekscapaciteit. IMEC in België, LETI/CEA in Frankrijk en Fraunhofer in Duitsland behoren tot de wereldtop. Elke industriële speler die zit in de productie van halfgeleiders, is afhankelijk van Europees onderzoek dat in deze instituten wordt uitgevoerd. 

Volgens Von der Leyen is het daarnaast belangrijk dat Europa beter wordt in het ontwerpen van chips. Ook is meer samenwerking nodig met de Europese industrie die geavanceerde chips afneemt en in nieuwe producten inbouwt. Ze besloot haar betoog dat meer Europese productie van chips voor iedereen goed is. Europa wordt minder afhankelijk van een handjevol Oost-Aziatische landen, de wereld profiteert van meer diverse leveringsketens en ASML krijgt hierdoor bredere, stabiele markten voor zijn chipmachines.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-11-16T10:17:00.000Z Alfred Monterie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.