Amazon Web Services zet in op private 5G

Amazon Web Services re:Invent

Adam Selipsky tijdens Re:Invent.

AWS komt met een nieuwe dienst voor bedrijven voor het opzetten en opschalen van particuliere, mobiele 5G-netwerken. Adam Selipsky, ceo van AWS, omschrijft de service als een ‘pad naar edge computing’.

AWS deed de aankondiging op zijn gebruikersconferentie Re:Invent, die voor het eerst in twee jaar ook fysiek doorgaat in Las Vegas. Het was meteen ook de vuurdoop voor de nieuwe ceo Adam Selipsky (foto), die Andy Jassy vervangt. Jassy is intussen ceo van Amazon. Selipsky was ervoor ceo bij Tableau, wat intussen is ingelijfd door Salesforce.

Aankondigingen vallen bij AWS vaak uiteen in twee categorieën. Enerzijds zitten ze in het verlengde van de bestaande diensten. Zo lanceerde het zijn Graviton3-chipset, een kwart sneller dan Graviton2.

Private 5G

Maar vaak gaat het om opvallende diensten, die ook nieuwe business genereren. Hieronder dus de nieuwe dienst AWS Private 5G. ‘Het is voor bedrijven het alternatief voor het wifi-netwerk dat je zelf beheert, maar dat een beperkt bereik heeft. En anderzijds het alternatief voor de publieke 5G-netwerken, waarvoor een spectrumlicentie is vereist’, aldus Selipsky.

AWS levert en onderhoudt in dit aanbod de kleine mobiele radio-eenheden, servers, 5G-kern en radiotoegangsnetwerk (ran)-software en abonnee-identiteitsmodules (simkaarten) die nodig zijn om zo’n privé 5G-netwerk op te tuigen en apparaten aan te sluiten. AWS Private 5G automatiseert de installatie en implementatie van het netwerk en voert op aanvraag de capaciteit voor extra apparaten en meer netwerkverkeer op. ‘Het opzetten en schalen van particuliere mobiele 5G-netwerken gaat van maanden wachten naar enkele dagen’, aldus Selipsky. ‘Je steekt de simkaarten in de betreffende toestellen en je bent geconnecteerd.’

Complexiteit uit de infrastructuur

Er zijn met AWS Private 5G geen kosten vooraf of kosten per apparaat. Klanten betalen alleen voor de netwerkcapaciteit en doorvoer die ze nodig hebben. De dienst is, volgens Selipsky, een belangrijke stap in functie van edge computing. ‘We willen de stap naar edge computing zo eenvoudig mogelijk maken.’ Edge computing plaatst computers en opslag binnen de telco-infrastructuur, wat resulteert in een vermindering van de end-to-end-latency.

Het nieuwe private 5G-aanbod van AWS zou weleens een gamechanger kunnen worden. 
Zoals steeds tracht AWS de complexiteit en onnodige kosten uit de infrastructuur te halen die het verkoopt. De portaal-gebaseerde aanpak verwijdert de lange planningscycli en integraties met meerdere leveranciers, die doorgaans van tel zijn. En wat de kosten betreft: heeft AWS in het verleden markten verstoord met op gebruik gebaseerde prijzen, hier lijken ze hetzelfde te doen met een 5G-aanbod.

AWS Private 5G komt ook naar Europa, klinkt het bij AWS. Maar het is nog onduidelijk wanneer precies. Al lijkt de dienst daar minder evident. Zo is bijvoorbeeld in België ook voor private 5G een licentie vereist.

Internet of Things

Ook andere aankondigingen zitten in de telecomsfeer, waaronder een nieuw aanbod rond internet of things (iot). Zo kondigt het bedrijf IoT FleetWise aan, die het voor autofabrikanten gemakkelijker en kostefficiënter maakt om voertuiggegevens haast realtime te verzamelen, te transformeren en over te dragen naar de cloud.

In de categorie van iot zit ook AWS IoT TwinMaker, een nieuwe service die het voor ontwikkelaars sneller en gemakkelijker maakt om digital twins - virtuele representaties van fysieke systemen - te maken van zaken als gebouwen, fabrieken, industriële apparatuur en productielijnen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-12-01T09:40:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.