FTC start rechtszaak tegen overname ARM door Nvidia

vrouwe justitia rechter rechtszaak rechtbank

De Amerikaanse consumentenbeschermingsorganisatie Federal Trade Commission (FTC) begint een rechtszaak om de overname van ARM door Nvidia te voorkomen. Nvidia maakte vorig jaar zijn plan bekend om de Britse chipontwerper in te lijven voor 35 miljard dollar.

De FTC wil de overname blokkeren omdat ze vreest dat er door de fusie een te groot en machtig bedrijf zou ontstaan dat marktverstorend werkt en innovatie van concurrenten kan dwarsbomen. Dat zorgt dan weer voor concurrentievervalsing, lagere kwaliteit van producten, hogere prijzen en minder keuze, aldus de toezichthouder. 

De FTC vreest ook dat Nvidia via ARM (dat chips voor verschillende bedrijven ontwerpt) toegang zou kunnen krijgen tot geheime informatie van de concurrentie. ARM staat nu nog bekend als ‘neutrale partij’, maar zou door de overname van Nvidia die status kwijtspelen. 

Nvidia zelf heeft in Amerikaanse media aangegeven dat het de overname wil doordrukken door te wijzen op de voordelen. ‘Nvidia zal investeren in ARM's r&d, zijn roadmaps versnellen en zijn aanbod uitbreiden op manieren die de concurrentie stimuleren, meer kansen creëren voor alle ARM-licentiehouders en het ARM-ecosysteem uitbreiden.'

ARM is nu nog eigendom van het Japanse Softbank. Normaliter had de overname door Nvidia in maart volgend jaar afgerond moeten zijn, maar die datum zal allicht niet gehaald worden.

De FTC is niet de enige partij die kritisch staat tegenover de overname. Ook de Europese Commissie, de Britse regering, bedrijven als Google, Microsoft en Qualcomm hebben zich negatief uitgelaten. De FTC zegt dat het voor zijn onderzoek nauw samenwerkt met regulatoren van de EU, het VK, Japan en Zuid-Korea. 

De rechtszaak van de FTC tegen Nvidia begint in augustus. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-12-03T10:24:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.