Adriaansens fel tegen Europese tolheffing op internet

Minister Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) is faliekant tegen een Europese tolheffing voor zware internetgebruikers. Daarmee reageert ze afwijzend tegenover het plan van de telecombedrijven om een extra heffing op te leggen aan diensten die voor veel internetverkeer zorgen zoals video’s en streaming.

Adriaansens weet zich gesteund door onderzoek van economisch bureau Oxera. Daaruit blijkt dat een dergelijke internettolheffing ook niet direct leidt tot extra investeringen in de aanleg of kwaliteit van digitale infrastructuur.
De Europese Commissie is recent een consultatie gestart met een plan om dit toe te gaan staan. De praktijk wijst uit dat extra kosten worden doorberekend aan kijkers en abonnees van bijvoorbeeld Netflix. Nederlandse en Europese consumenten betalen dan hiervoor de rekening. Het kabinet wil daarom niet dat telecombedrijven straks dubbel kosten in rekening gaan brengen voor internetverkeer.

De huidige EU-regels verbieden dat telecomaanbieders internetverkeer blokkeren, vertragen of apart tariferen. Deze zogenoemde netneutraliteit is geregeld in de Europese open internet verordening uit 2015.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik snap het argument van netneutraliteit, dat is een groot goed en dat moet bewaard blijven. Maar je zou verwachten dat in het abonnement dat je afsluit bij een provider voor een streaming dienst als Netflix (en al die andere streaming diensten) in elk geval een deel van dat abonnementsgeld wordt afgeroomd door de provider om de infrastructuur die nodig is voor die streaming dienst te bekostigen.

Kennelijk gaat al het geld dat wordt gerekend aan de eindgebruiker naar de streamings-dienst en valt er voor de provider nets aan te verdienen, en dat lijkt me zeer onaannemelijk. Het middel om de infrastructuur te bekostigen is al aanwezig (het abonnementsgeld dat wordt geheven door de provider), waarom wordt dat niet gebruikt daarvoor?

Het argument dat het uiteindelijk aan de eindgebruiker wordt doorberekend is een loos argument. Linksom of rechtsom worden deze toch aan de eindgebruiker doorberekend. Dan kan je veel beter alleen die eindgebruikers die het toegenomen dataverkeer (laten) veroorzaken rechtstreeks belasten door het abonnementsgeld te verhogen. Dan blijven in elk geval de mensen die deze toename niet (in elk geval niet in die mate) veroorzaken buiten schot.

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-02-28T12:30:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.