AMD slaat IBM-chipontwerper aan de haak

AMD neemt IBM-topman Jeff VerHeul in dienst als hoofd van zijn chipontwerpdivisie. VerHeul was al vijfentwintig jaar in dienst bij IBM en was tot voor kort hoofd van de tak voor engineering en technologiediensten.

AMD verklaart dat VerHeul nu verantwoordelijk wordt voor de toekomstige chipontwerpen van het bedrijf. President Dirk Meyer roemt de ervaring en expertise van de nieuwe topman, die direct aan hem zal rapporteren.

 

Verder hebben AMD en IBM gisteren hun samenwerking op het gebied van productieprocessen voor chips verlengd tot 2011. De twee bedrijven sloten eind 2002 de handen ineen voor onderzoek naar en ontwikkeling van chips met 65 nanometer transistorlijnen.

 

Die oorspronkelijke samenwerking zou eerst dit jaar aflopen, maar was al verlengd tot 2008. De nu onthulde verlenging tot 2011 zou ook chipontwikkeling op achtereenvolgens 45, 32 en 22 nanometer omvatten. IBM draagt hier veel eigen technologie bij, waar AMD jaarlijks 200 miljoen dollar voor betaalt. Ingenieurs van de Athlon-producent zijn werkzaam in IBM's moderne chipfabriek te East Fishkill (New York, VS).

 

Ondertussen heeft AMD ook een nieuwe processor voor laptops uitgebracht. Deze Mobile Athlon 64 heeft als nummeraanduiding 4000+ en is daarmee AMD's krachtigste notebookchip tot op heden. De semi-64-bit processor draait op een kloksnelheid van 2,6 GHz en is voorzien van 1 MB Level 2-cachegeheugen. De chipproducent komt voor de andere kant van het bereik met enkele nieuwe Mobile Sempron-chips.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-08-17T14:37:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.