Subsidiepot EU wifi-hotspots gemeenten opent opnieuw

Wifi4EU-project lag tijdelijk stil wegens teveel aanmeldingen

smart city

Gemeenten kunnen weer vouchers van vijftienduizend euro aanvragen bij de Europese Unie voor het installeren van wifi-hotspots. Het zogenaamde Wifi4EU-project lag na de start in mei van dit jaar stil wegens teveel aanmeldingen, zo’n 19.000 in totaal. Nu kunnen er opnieuw aanvragen worden ingediend.

In eerste instantie werden er per land minimaal vijftien vouchers toebedeeld, waarvan één per gemeente. De eerste vouchers werden per 15 mei 2018 uitgedeeld. Het ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’-principe had blijkbaar succes, want de subsidie werd tijdelijk stilgelegd wegens teveel aanmeldingen.

Operationeel

Een vereiste die samenhangt met de subsidie is dat gemeenten die de subsidie ontvangen binnen anderhalf jaar de wifi-hotspots operationeel hebben. De Europese Unie heeft 120 miljoen euro beschikbaar gesteld met als doel alle Europese gemeenten uiterlijk 2020 te voorzien van gratis wifi in openbare ruimtes, zoals bibliotheken, overheidsgebouwen, pleinen en parken.

Om gebruik te maken van de subsidie dienen gemeenten zich vooraf te registeren op het Wifi4EU-portaal. Het aanleveren van een voorlopige kostenraming van een dienstverlener of projectinformatie over het op te zetten netwerk, behoeft niet te worden verstrekt.

Registratie voor it-bedrijven

Een belangrijke propagandist van het project is wifi-netwerkaanbieder Ruckus Networks. Steve Johnson, regiodirecteur Noord-Europa, dringt er bij andere it-bedrijven op aan om deel te nemen aan het initiatief. Hij stelt dat smart cities en Wifi4EU veel mogelijkheden bieden voor de it-sector. 'Uit ons eigen onderzoek blijkt dat er veel vraag is naar business cases voor smart cities in Europa. Zo’n 78 procent van de it-verantwoordelijken in de publieke sector stelt dat er een sterke business case is waarbij ze willen investeren in smart city, met name om de veiligheid van burgers en de gemeentelijke diensten op het gebied van gezondheid, transport en educatie te verbeteren. Om een en ander te bereiken is het belangrijk voor it-bedrijven om samen te werken in een ecosysteem waarbij wifi, andere communicatiesignalen en IoT-devices met elkaar verbonden worden.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-10-25T10:24:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.