VodafoneZiggo sluit zich aan bij Future City-netwerk

smart city

VodafoneZiggo heeft zich als premium partner verbonden aan de Future City Foundation. Doel van dit door bedrijven en overheden opgezette smart city-netwerk is om kennis en ideeën over slimme steden tussen ict'ers, bestuurders en stedenbouwers te stimuleren. Future City beschikt hiervoor over een eigen opensource-Fiware Lab.

Als premium partner ondersteunt VodafoneZiggo het werk van de Future City Foundation financieel voor een aantal basisvoorzieningen. Daarnaast werkt het telecomconcern mee aan het Smart Stedenbouw Project dat samen met ongeveer twintig gemeenten en bedrijven is opgezet op initiatief van Future City. Binnen dit project wordt onderzocht hoe de stedenbouw verandert door technologisering en digitalisering.

Voor VodafoneZiggo is dit project een extra motivatie om mee te doen: ‘Het biedt ons niet alleen een mooi netwerk van koplopers, maar we kunnen ook actief meedenken over de stedenbouw van de toekomst. In Nederland leggen wij het Netwerk van de Toekomst aan en we ondervinden dagelijks hoe belangrijk is om goede afspraken te hebben over hoe we de openbare ruimte goed inrichten', luidt het commentaar van Maarten Klaassen, hoofd Partnerships & Public Policy bij VodafoneZiggo.

Fiware

Bij projecten kan Future City gebruikmaken van zijn Fiware Lab, waarbij 'fi' voor 'future internet' staat. Fiware is een EU-initiatief en biedt een opensource-platform met standaardcomponenten voor het bouwen van slimme apps en internettoepassingen, bijvoorbeeld voor een slimme-stadsinfrastructuur. Fiware is een pps: een publiek-private samenwerking.

De Future City Foundation is de voortzetting van Fiware Lab.nl. 'Die naam sprak vooral de it-sector aan, maar niet de stedenbouwwereld', stelt Jan-Willem Wesselink van de Future City Foundation. 'Daarom is er binnen de Fiware Foundation gekozen voor een tweesporenbeleid van technische labs en een breder smart city-netwerk, de zogeheten ihubs. Wij zijn de eerste Fiware iHub van Nederland en hebben zitting in de Europese Board van de Fiware Foundation.'

Naast VodafoneZiggo staan nog vier hoofdpartners: Elbarec, Civity, DHM Infra en Economic Board Utrecht. Volgens Wesselink van de Future City Foundation wordt nog gezocht naar meer premium partners. Daarnaast is er nog een aantal partners die meedraaien in project; met name voor overheden is dat een makkelijker manier om me te doen dan een rol als sponsor, zoals bij het Smart Stedenbouw Project.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-04-29T10:22:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.