AMS-IX vermoedt storing door ongewenst protocol

Dit artikel delen:

De storing in de systemen van internetknooppunt AMS-IX is vermoedelijk veroorzaakt door een ongeoorloofd routeringsprotocol vanuit een van de deelnemende netwerken. De storing duurde tien minuten en veroorzaakte waarschijnlijk weinig overlast.

De storing die de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) donderdagmiddag 19 juni trof, is waarschijnlijk veroorzaakt door een verkeerd routeringprotocol uit een van de netwerken. Dat is in elk geval het vermoeden van de organisatie achter het internetknooppunt. "Het onderzoek dat we momenteel uitvoeren, richt zich op ongeoorloofde routeringprotocollen", vertelt woordvoerster Cara Mascini van AMS-IX aan Computable.

Ze legt uit dat de verbindingen die deelnemende netwerken naar het knooppunt leggen, altijd gecontroleerd worden op incorrecte protocollen. "Sommige routeringprotocollen zijn niet toegestaan. Zodra een nieuwe deelnemer zich voor het allereerst op ons knooppunt aansluit, gaat hij automatisch in quarantaine totdat alle protocollen zijn gecontroleerd. Bij reeds bestaande verbindingen is dat echter iets lastiger. We hebben nu het vermoeden dat de storing werd veroorzaakt via een al bestaande verbinding. Een bestaande partij die bewust of onbewust een ongewenst protocol gebruikte." Mascini zegt wel dat het slechts een vermoeden is en kan geen verdere details geven zolang het onderzoek gaande is.

Tien minuten

Internetstoring AMS-IX

In deze grafiek is goed te zien dat het internetverkeer donderdagmiddag 19 juni rond 16u korte tijd inzakte. Het probleem was binnen tien minuten verholpen doordat werd omgeschakeld naar het volledig redundante back-upsysteem.

Donderdagmiddag om 15.55u trad een storing op in het actieve systeem van AMS-IX. Volgens Mascini deed de storing zich voor op de 10Gbps-switch van deelnemer Telecity. Tien minuten later, om 16.05u, waren alle verbindingen weer online dankzij het volledig redundante back-up systeem waarop werd overgeschakeld.

"Routers scannen om de tien minuten naar verbroken verbindingen om vervolgens een nieuwe routing te kiezen. Omdat de storing bij ons maar tien minuutjes duurde, hoefden de meeste routers helemaal niet te herrouteren," aldus de zegsvrouw. De enigen die er wellicht korte tijd last van hadden, waren volgens haar de 10Gbs-klanten van Telecity. Klanten van deelnemers in AMS-IX zijn voornamelijk isp's, contentpartijen als Google en sommige grote ondernemingen.

Schadevergoeding

Voor gedupeerden is geen mogelijkheid tot schadevergoeding. Mascini: "AMS-IX is een vereniging. Alle ongeveer driehonderd deelnemende partijen zijn er lid van. Ze zijn bij toetreding akkoord gegaan met de service level quality statement. Dat is een soort SLA maar dan zonder boeteregeling." Volgens Mascini valt de storing van donderdag 19 juni overigens nog binnen de afgesproken quality statement.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-06-20T14:52:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.