IE8 bèta 2 komt met 'bijsluiter'

Dit artikel delen:

De aankomende versie 8 van Internet Explorer bezorgt webmasters compatibiliteitswerk, maar de nu verschenen bèta 2 heeft ook nog eigen problemen. Lees voor installatie dus de 'bijsluiter'.

Microsoft heeft een tweede proefversie van IE8 uitgebracht. Die bèta 2 is nu voor iedereen te downloaden op de website van de producent. Eerdere proefversies waren nog in beperkte kring verkrijgbaar; alleen voor software- en webontwikkelaars.

IE8 houdt zich beter aan webstandaarden, wat problemen op kan leveren voor websites en webapplicaties. Microsoft biedt een lijst met probleemgevallen en informatie hoe die aan te pakken. Sommige problemen met incompatibele toepassingen, zoals Microsofts eigen Visual Studio .NET versie 7 (uit 2002), zijn echter nog niet op te lossen.

Niet meer te verwijderen

De nu openbaar ter beschikking gestelde proefversie voegt daar nog wat extra 'issues' aan toe. Het is dus nog echt een bèta. Zo is de proefversie niet meer te verwijderen na upgrade van IE8 bèta 1 op Windows XP met service pack 3 (SP3) daarop geïnstalleerd. De bèta is later wel te upgraden met de definitieve uitvoering, maar deïnstalleren kan niet. Eerder verhinderde bèta 1 van IE8 al de installatie van SP3.

Het installeren van bèta 2 zorgt nu wel automatisch voor het verwijderen van bèta 1. Dat was eerst ook een probleem. Voor de automatische verwijdering moet de pc wel twee keer opnieuw gestart worden; de eerste keer voor de verwijdering van bèta 1, de tweede keer voor de installatie van bèta 2. De oorzaak hiervoor is de keuze van Microsoft jaren geleden om IE een integraal onderdeel van het besturingssysteem te maken.

Voorlichtingscampagne

IE8 houdt zich beter aan webstandaarden en zorgt daarmee voor compatibiliteitsproblemen met websites en webapplicaties die zijn gebouwd op IE-eigen technologie, dus van voorgaande IE-versies. Microsoft begint dan ook een voorlichtingscampagne. Het wil daarmee niet alleen webontwikkelaars aansporen hun sites te controleren en eventueel aan te passen. De campagne moet ook eindgebruikers voorlichten; dat sites en webapplicaties met de nieuwe browserversie niet altijd werken zoals zij gewend zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Goed dat ik dit nu lees! Had hem bijna geinstalleerd, maar ik ben ook afhankelijk van IE 7, dus toch maar even wachten!

Typisch MS.

Gebruik toch Firefox, versie 3; is sneller en beter en loopt zonder problemen op Windows en op Linux.
Met de add-on 'perspectives' heb je ook extra zekerheid m.b.t. het DNS-securityprobleem.

Ik heb die 'bijsluiter' gelezen en gemerkt dat het artikel in Kompjoetuhbel een berg onzin bevat.

Het gaat niet om websites die problemen opleveren maar om add-ins en IE8-beta2 is gewoon te deinstalleren. Dat zegt het artikel op de blog waarnaar het artikel trouwens ook:


Uninstalling IE8 Beta 2
From the Start menu, open Control Panel and click Programs
Click Programs and Features and click View Installed Updates (located in the left side menu
Select Windows Internet Explorer 8 and Uninstall
Your machine will be reverted to IE7 previous IE7 security updates
You can confirm that by clicking Help, then clicking About Internet Explorer next time you launch Internet Explorer.
Be sure to check for any new security updates.

(Ik vraag me trouwens af waarom een website van een automatiseringsblad niet in staat is om een redelijke editor voor reacties in haar website in te bouwen).

@Miriam: Je kan wel kritiek op het artikel geven, maar blijkbaar ben jij degene die niet kan lezen.

Het gaat wel degelijk om websites die problemen kunnen opleveren als ze te sterk voor IE6/7 zijn aangepast, ook zonder add-ons.

Daarnaast staat in het artikel specifiek dat de problemen met verwijderen van IE8 alleen gelden voor gebruikers met XP Service Pack 3. Daar waarschuwt Microsoft ook duidelijk voor op hun pagina (zie de link).


Tja, en als je je als webdesigner helemaal gericht hebt op IE en de standaarden links hebt laten liggen, heb je nu veel te doen.

Nu word ie helemaal lekker!
Omdat een browser client van een website mogelijk problemen heeft, zal ik als webmaster mijn website gaan aanpassen. Mooi niet dus! Wat een arrogantie van IE-8

Als Microsoft zich nu zelf eens gehouden had aan de W3C standaarden vanaf het begin van hun ie-browsertje, was deze onzin allemaal niet nodig geweest tocht?
Of is dit gedoe weer een poging om een nice-market te genereren voor het bla bla bla "IE-8 website conversion tool?"

Ze verzinnen in Redmond van bijna ieder OPEN en publiekelijk erkende W3C standaard hun eigen dialect, zuigen en-passant hun hele klantenbestand hierin mee, en dan klagen een aantal jaren later dat de rest van de wereld zich niet aanpast aan hun "dialect standaarden"???

Mensen "open je Windows" en ga verder met open standaarden. Weiger om nog langer je company in de windows tentakels te laten omstrengelen en verstikken.

"Microsoft.. once your sucked in, your never get out"

Volgens mij wordt de definitie van 'BETA' hier geweld aan gedaan. Zulke major issues horen niet in een beta thuis. . .

RVermeij,

En jij vind je een volwassen IT'er? Kritiek is goed en belangrijk, maar breng het niet op een puberale manier.

Nu gaat Microsoft gelukkig zich meer richten op standaarden. Jammer inderdaad dat ze dat niet gelijk deden, maar ze gaan het nu doen.

Jij 'verborgen standpunt' dat Microsoft een verkeerde keus maakt met IE8 vind ik dan ook raar, gezien je Microsoft Bash.

Kees V, ik ben graag eigenwijs want niet alleen kan ik Engels lezen, ik kan ook nog verder lezen.

1) het artikel en ook mijn opmerkingen gaan over de 'bijsluiter' en niet over het werk dat gedaan moet worden om de oude websites weer gewoon aan gangbare standaarden te laten voldoen. Overigens krijgen webmasters daar veel meer tijd voor dan ze zelf misschien denken want met een eenvoudige meta-tag in de header kan IE8 gedwongen worden zich als IE7 te gedragen.

2) Microsoft zegt niet dat de-installeren van IE8 problemen oplevert voor IEDEREEN die SP3 heeft geinstalleerd.

De redactie suggereert dat wel: "Zo is de proefversie niet meer te verwijderen na upgrade van IE8 b?ta 1 op Windows XP met service pack 3 (SP3) daarop ge?nstalleerd."

Wel zegt Microsoft dat deinstallatie van IE8 Beta 2 niet mogelijk is als SP3 geinstalleerd is NA de installatie van IE8 beta 1 en als daarna toch IE8 beta 2 wordt geinstalleerd. RTFM, zeggen we dan in goed Nederlands want dat probleem is te voorkomen door...

1 - Uninstall Windows XP SP3
2 - Uninstall IE8 Beta1
3 - Re- install Windows XP SP3
4 - Install IE8 Beta2

Het zelfde 'probleem' bestaat trouwens ook met IE6/IE7 en SP3. Ik gebruik aanhalingstekens omdat Microsoft zelf heeft aangegeven dat dit juist de bedoeling is geweest van de programmeurs:
"This behavior is by design and here is why. When we install IE7 on Windows XP SP2, we backup the existing IE6 files in an uninstall directory. Those IE6 files are the ones that shipped on XPSP2 plus all the security updates you?ve installed while using IE6. Windows XP SP3 contains a newer version of the Internet Explorer 6 files. If you have XPSP3 on your system and uninstall IE7, your system would revert to the backed up (older) version of the IE6 files rather than the newer XPSP3 version. You would end up in a mixed file state in Windows where most files would be the upgraded XPSP3, except for the IE6 files restored when uninstalling IE7. This state is not supported and is very bug prone. To ensure a reliable user experience, we prevent this broken state by disabling the ability to uninstall Internet Explorer 7."

http://blogs.msdn.com/ie/archive/2008/05/05/ie-and-xpsp3.aspx

Ik heb echt geen behoefte om Microsoft te hulp te schieten - en zij hebben mij denk ik ook niet nodig :) - maar dit soort artikelen zijn flauwekul en horen niet in Kompjoetuhbul thuis.


Of het nou wel of niet geinstalleerd/deinstaleerd kan worden en/of wel/niet kan/werkt... het probleem is volgens mij fundamenteler:
1) MS heeft een bewust gekozen niet de standaard voor browsers te volgen (en dit ook nog in hun ontwikkeltools door te zetten)
2) MS heeft de browser onderdeel gemaakt van z'n OS@Joram
De acceptatie van de inhoud van mijn mening is niet afhankelijk van "een puberale verpakking" toch?
De feiten liegen er niet om..

"Nu gaat Microsoft gelukkig zich meer richten op standaarden"
God zij dank wel Joram, dan hoeft de "windows wereld" niet meer te buigen naar de voeten van Redmond. En als ze in het vervolg eerst eens kijken wat de huidige standaarden ZIJN (IE kwam ver na Netscape in der tijd), dan zouden ze veel meer goeds doen op dit vlak.

Oke als ze zelf iets compleet nieuws uitvinden (wat dat is mag joost weten, wat ze "Extenden en enhancen bijna alles van anderen! of kopen het op) en dat resultaat adn tot defacto standaard willen verheffen, go ahead!
Dan heb je ook - in mijn ogen - je eigen standaard verdiend.

Maar wat ze nu doen, afhankelijkheid cre-eren bij (onbewuste) klanten, ze dan meezuigen in hun standaarden politiek, om vervolgens via deze weg iets internationaal afgedwongen te krijgen, s**ck is mijn mening.
Dit is puur monopoly machtsmisbruik, en daar zouden veel meer organisaties tegen moeten protesteren, willen we straks niet helemaal leven in een Microsoft World.


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-08-29T12:42:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.