Google geeft API voor OpenID vrij

Dit artikel delen:

Google-gebruikers kunnen in de toekomst met hun wachtwoord inloggen op andere sites dan Google. Het internetbedrijf heeft een API vrijgegeven waarmee ontwikkelaars een inlog kunnen maken waarmee gebruikers met hun Google-account kunnen inloggen op een externe site. Microsoft gaf eerder al een dergelijke API vrij.

Google komt met een API waarmee het mogelijk is voor internetgebruikers om met één wachtwoord in te loggen op verschillende websites. Ontwikkelaars kunnen de API te gebruiken om een inlog te maken waarmee gebruikers met hun Google account-gegevens in kunnen loggen op een externe site. Microsoft kwam eerder deze week met hetzelfde nieuws naar buiten.

OpenID moet korte metten maken met de wachtwoordenjungle. Met één inlogmechaniek kunnen gebruikers zich bij iedere site aanmelden die OpenID ondersteunt. Een gebruiker hoeft niet elke keer een nieuw ID of wachtwoord aan te maken en er is geen e-mailverificatie meer nodig.

Het is vooralsnog wel eenrichtingsverkeer. Partijen die zich aansluiten bij het OpenID-initiatief kunnen dit doen in de vorm van een identiteitsverstrekker of een acceptant. Hier zit meteen ook de crux. MySpacers hebben wel toegang tot sites als bijvoorbeeld Plaxo, maar niet tot de sites van Yahoo. Zowel Yahoo als MySpace zijn identiteitsverstrekkers.

Uitbreiding van API

Met het aanbieden van een OpenID API zou Google alsnog niet de OpenID richtlijnen volgen. Het zou, zo schrijven critici, vooral gaan om eigenbelang bij Google. In een update geeft Google aan wel bezig te zijn met de uitbreiding van de API waardoor gebruikers zich ook met bijvoorbeeld hun Yahoo inloggegevens kunnen aanmelden.

De stap die Google en Microsoft nu zetten zorgt ervoor dat er veel OpenID gebruikers bijkomen OpenID mag rekenen op grote belangstelling, maar wordt als concept nog lang niet opgepakt door de grote massa. Een onderzoek van Yahoo toonde eerder aan dat gebruikers er weinig kaas van hebben gegeten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Op LocalPoint.nl kunnen bezoekers voortaan naast het inloggen met een OpenID, ook toegang krijgen met hun Gmail account. Yahoo wordt op dit moment nog door Localpoint getest en zal ook snel beschikbaar komen. Microsoft heeft een test implementatie beschikbaar gesteld, maar heeft OpenID al wel uitgeroepen tot de inlog standaard. LocalPoint is de eerste website in Nederland die gebruik maakt van de OpenID implementatie van Google.

Het concept OpenID lijkt plotseling vleugels te hebben gekregen. OpenID is een belangrijke stap in het verminderen van de grote hoeveelheid accounts en wachtwoorden die gebruikers nodig hebben op veel websites. De gebruiker kon reeds een willekeurige OpenID provider kiezen, maar daar zijn nu Google en Yahoo als OpenID provider bij gekomen. Microsoft volgt binnenkort.

LocalPoint maakt gebruik van de verificatie door OpenID. LocalPoint hoeft hierdoor geen eigen inlogmechanisme te ontwikkelen, maar maakt gebruik van bestaande inlog standaarden. Gmail gebruikers die reeds ingelogd zijn bij Google en die LocalPoint.nl bezoeken kunnen nu heel snel inloggen zonder dat de gebruiker nog een wachtwoord hoeft in te tikken. Dit biedt enorm gebruikersgemak voor de bezoekers van LocalPoint en het scheelt weer een extra naam wachtwoord om te onthouden.

De website www.LocalPoint.nl richt zich op het verzamelen van lokale informatie. Het bevat actuele politieberichten, vermiste huisdieren, de grootste verzameling van Nederlandse openbare webcams en uitslagen van de postcodeloterij. Daarnaast kunnen buurtbewoners een profiel aanmaken en met elkaar in contact komen. Bedrijven hebben de mogelijkheid een bedrijfspagina aan te maken waarmee ze zich lokaal kunnen presenteren. Inmiddels staan er meer dan 70.000 bedrijven, instanties en verenigingen lokaal vermeld. Alle informatie op LocalPoint.nl wordt gesorteerd op afstand en weergegeven op de kaart.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-10-31T11:09:00.000Z Redactie Computable/Emerce
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.