IPv6 verdubbelt van niks naar twee keer niks

Dit artikel delen:

Steeds meer internetters beschikken over een geschikte verbinding voor IPv6. Het aantal IPv6-verbindingen is in drie maanden verdubbeld. Toch gebruikt nog geen procent van de internetters het nieuwe internetprotocol.

Het wereldwijde gebruik van IPv6 is van augustus 2008 tot oktober 2008 gegroeid. Toch wordt het internetprotocol nauwelijks gebruikt. Volgens cijfers van Google van 15 oktober 2008 gebruikt slechts 0,238 procent internetters IPv6. Op 13 augustus was dat nog 0,192 procent van de gebruikers.

Ook volgens onderzoek van de Measurement Factory in opdracht van InfoBlox is de populariteit van IPv6 nog steeds erg laag: het percentage DNS-servers dat IPv6 ondersteunt is 0,44 procent. Een jaar geleden was dat 0,27 procent. Een Domain Name System-server vertaalt een domeinnamen naar een ip-adres.

In Rusland worden de meeste IPv6-adressen gebruikt. Van de Russische internetters gebruikt 0,76 procent een IPv6-adres. Daarna volgt Frankrijk, waar 0,65 procent van de internetters een IPv6-adres heeft.

6to4 tunnel

Het merendeel van het IPv6-verkeer komt via een 6to4 tunnel. Dit systeem maakt het mogelijk IPv6-pakketten over een IPv4-netwerk te verzenden. Slechts dertig procent van de internetters die het nieuwe internetprotocol gebruiken, surft via een IPv6-netwerk. Vanuit Frankrijk komen de meeste verzoeken via een IPv6-netwerk. Volgens ISPam.nl komt dit omdat provider free.fr het nieuwe internetprotocol gebruikt op het merendeel van zijn netwerk.

Google liet een Javascript draaien binnen de browsers van bezoekers van zijn website. Dit script vroeg een afbeelding op bij Google Labs. Daarbij werd gekeken hoe de afbeelding geladen werd, over IPv4 of IPv6.

Waarom IPv6?

Een internetadres bestaat uit een aantal cijfers. Bij het internetprotocol versie vier (IPv4) zijn er vier miljard combinaties mogelijk. Dat zijn er niet genoeg om alle apparaten ter wereld van een ip-nummer te voorzien. Daarom is een nieuw internetprotocol ontwikkeld: IPv6. De voorspellingen lopen uiteen, maar verwacht wordt dat er in 2010 geen IPv4-adressen meer zijn. Voor die tijd moet worden overgestapt op IPv6. Als dat niet gebeurt, zullen delen van het internet alleen IPv6 ondersteunen, omdat er geen IPv4-adressen meer zijn. Wie de overstap naar IPv6 nog niet heeft gemaakt, kan dan niet meer communiceren met het "IPv6-only" deel van het internet.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Volgens mij is tussen 13 augustus en 15 oktober ongeveer twee maanden.
Daarnaast is de groei van 0,192% naar 0,238% een toename van ongeveer 24% en geen 100% (verdubbeling).

U heeft gelijk. Ik heb het aangepast.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-11-10T14:59:00.000Z Rian van Heur


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.