Winstgroei bij Google daalt sterk

Dit artikel delen:

Google boekte slechts drie procent omzetgroei in het vierde kwartaal, maar zag het aantal betaalde kliks met achttien procent toenemen. Hoewel door de decembermaand het vierde kwartaal voor veel bedrijven de klapper van het jaar is, lijken de groeischeuten er bij de zoekgigant uit.

Google zag zijn winst in het vierde kwartaal van 2008, vergeleken met een kwartaal eerder, met drie procent stijgen naar 5,7 miljard dollar. Dat is voor de laatste maanden van het jaar opvallend laag. De groei tussen het derde kwartaal van 2007 en dat van 2008 was nog 31 procent. Van jaar op jaar namen de verkopen in het vierde kwartaal met achttien procent toe.

Tweehonderd miljoen dollar, of drie procent van de omzet, is niet toe te wijzen aan omzet met tekstadvertenties. Dat geld is vermoedelijk afkomstig uit handel in zakelijke diensten en bijvoorbeeld abonnementen voor meer schuifruimte voor Gmail en Picasa. Specificaties geeft het technologiebedrijf echter niet.

Het enige detail dat Google-baas Eric Schmidt daarover geeft, is in de uitspraak: "Ondanks het lastige economisch klimaat blijven we investeren in strategisch groeigebieden zoals display advertising, mobiel en zakelijke diensten". De nettowinst daalde met 68 procent tot 382 miljoen dollar vergeleken met een kwartaal eerder.

Reclame wordt effectiever

Een positief teken voor beleggers en Google-gebruikers is het feit dat het aantal betaalde kliks groeit. In het derde kwartaal bedroeg die groei tien procent, vergeleken met vorig jaar achttien procent. De term 'betaalde kliks' staat voor de effectiviteit van Googles tekstadvertentieprogramma AdWords. Kennelijk maken Googles techneuten de dienst steeds beter, waardoor het voor klanten ook nuttig is die tekstlinks te klikken.

Steeds meer omzet genereert Google met tekstadvertenties op zijn eigen sites, met als belangrijkste element de zoekmachine. Van jaar op jaar groeide de omzet uit het eigen sitenetwerk met 22 procent tot 3,81 miljard dollar. Omgerekend is dat 67 procent van het totaal. Via sites van derden, waarop reclame uit het AdSense-programma staat, zette Google met 1,69 miljard vier procent meer om dan vorig jaar.

Veel omzet uit Nederland

Bovendien blijkt dat de helft van de omzet, 2,86 miljard, afkomstig is van buiten Amerika. Nederland neemt daarvan een substantieel deel voor zijn rekening. Hoeveel dat is houdt Google echter al jaren geheim. Het bedrijf meldt geen resultaten op landenniveau. Alleen voor het Verenigd Koninkrijk is het bij wet verplicht die cijfers te rapporteren. Daar kwam de omzet uit op 685 miljoen dollar, twaalf procent van het concerntotaal.

Uitgaven aan de bouw van nieuwe datacentra waren ook afgelopen kwartaal stabiel op 368 miljoen dollar. In de regel schommelt die post tussen de 300 en 400 miljoen dollar. Op zijn investeringen in AOL en Wimax-bedrijf Clearwire schrijft Google 1,1 miljard dollar af. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"Google zag zijn winst in het vierde kwartaal van 2008, vergeleken met een kwartaal eerder, met drie procent stijgen naar 5,7 miljard dollar."

De kop van het artikel klopt niet! Zou moeten zijn winstgroei bij Google daalt sterk...

Maakt nogal verschil!

Beste CC, dank voor de reactie. Ik heb het aangepast.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-01-23T12:39:00.000Z Erwin Boogert
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.