ECP.nl en EPN gaan door als ECP-EPN

Dit artikel delen:

Platform voor de informatiesamenleving EPN en platform voor eNederland ECP.NL hebben een nieuwe naam gekozen voor hun fusie-organisatie: ECP-EPN. Beide clubs waren al per 1 januari samengegaan.

ECP-EPN is de nieuwe naam voor de organisatie die is ontstaan uit de samensmelting van de twee maatschappelijk georiënteerde ict-platforms ECP.nl en EPN. Honderdzestig partijen zijn betrokken bij ECP-EPN, uit alle hoeken van de samenleving. Overheden, gebruikers, bedrijven, koepels (VNO-NCW, Consumentenbond) en kenniscentra (universiteiten, TNO). Het platform - formeel een stichting - is onafhankelijk en wordt gefinancierd door de leden. In andere landen, zoals Frankrijk en Duitsland zijn er wel organisaties die zich bezighouden met ict, maar vaak zijn ze gelinkt aan één partij, zoals de overheid. Directeur Arie van Bellen, voorheen van ECP.NL: "Landen zijn jaloers op onze autonome organisatie. Brussel heeft ons al snel gevonden als onafhankelijke kennisbron."

ECP-EPN werkt mee aan de basiscondities voor ict, zoals een goede infrastructuur, maar ook aan verbetering van computervaardigheden. Nog steeds gebruiken 1,6 miljoen Nederlanders de computer niet of nauwelijks. Dat aantal wil de organisatie in viereneenhalf jaar terugbrengen tot de helft. De overheid stelt 12 miljoen euro beschikbaar voor het programma Digivaardig en Digibewust dat ECP-EPN uitvoert. Arie van Bellen: "Onder andere Microsoft, KPN en UPC dragen jaarlijks 300.000,- euro bij. Zij zien het maatschappelijk belang ervan in."

Agenda

Door debat en onderzoek wil het platform de maatschappelijke betekenis van innovatieve technologie op de agenda zetten. Dit om de economie mede te versterken en het welzijn te vergroten. Verder denkt het platform mee over schaalvergroting van ict-toepassingen voor het bedrijfsleven, bijvoorbeeld op het gebied van elektronisch factureren, open mobiel internet en authenticatietoepassingen.

Ook wil ECP-EPN randvoorwaarden ontwikkelen om het vertrouwen van gebruikers in ict te vergroten. Daarnaast wil de organisatie partijen bij elkaar brengen, zoals ouders, scholen, Justitie en internetserviceproviders om onder meer de risico's voor kinderen van internetten tegen te gaan.

Raad van Advies

In de Raad van Advies zitten onder andere Prins Willem-Alexander, Ad Scheepbouwer (KPN), Alexander Rinnooy Kan (SER), Guido van Woerkom (ANWB) en Bernard Wientjes (VNO-NCW). Roger van Boxtel is voorzitter.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-02-19T11:15:00.000Z Anneke Houtman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.