Laag pc-gebruik vertraagt internetdoorbraak België

Dit artikel delen:

De helft van de Belgen ouder dan vijftien jaar, ofwel ruim 4 miljoen mensen, maakt regelmatig gebruik van het internet. Het voorbije half jaar is er echter geen sprake van verdere groei van het aantal Belgische internetters.

Dat blijkt uit het nieuwste 'Belgian Internet Mapping'-onderzoek van Insites Consulting. Volgens het onderzoeksbureau toont de studie ook aan dat een verdere groei van het internetgebruik in België grotendeels afhangt van een toename van het pc-gebruik. Momenteel beschikken zo'n twee op drie Belgische gezinnen over een pc en met 80 procent van deze apparaten wordt ook gesurft op het internet.
 
De cijfers tonen duidelijk aan dat de drempel om een pc te kopen voor heel wat gezinnen nog te hoog is. Belgen die momenteel nog niet over een pc beschikken, vinden de aankoopprijs in vergelijking met de geboden waar buiten proportie, zegt Steven Van Belleghem van Insites Consulting. Dit is niet zo verwonderlijk, aangezien uit een recent onderzoek van het Nederlandse pc-vakblad PCM dat de prijzen van pc's en daaraan gerelateerde producten in België aanmerkelijk hoger liggen dan in de omringende landen.
 
De recente inspanningen van Versatel, Telenet en Belgacom om een goedkopere breedbandformule op de markt te brengen, heeft volgens Insites Consulting dus maar een beperkte impact op het aantrekken van nieuwe internetgebruikers. "Hun aanbod zal de huidige surfers met een trage internetverbinding sneller doen overstappen naar breedband, maar het volstaat niet om de huidige niet-internetgebruikers online te krijgen", stelt Van Belleghem.
 
Insites vindt dat de overheid de gezinnen die thuis nog geen pc hebben moet overtuigen om er toch een aan te schaffen en zo meteen toegang te krijgen tot het internet. Dat kan bijvoorbeeld door die aankopen fiscaal aftrekbaar te maken. Zo kan de overheid volgens Insites de digitale kloof in België verkleinen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Vergeleken met vroeger is de pc als zodanig stukken goedkoper geworden. Echter de bereidheid om er geld voor uit te trekken is misschien lager omdat men nog steeds "BANG" is voor dat ding. Het vereist een leerproces dat groter moet zijn dan die van een VCR of DVD speler. En daar wringt het schoentje - het zijn veelal weer de laaggeschoolden die de drempel met de taal ENGELS te moeilijk vinden. Belgium is niet ENGLISH MINDED, meer Franstalig.
Groetjes van een dutchie living in flanders.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-06-10T13:53:00.000Z Redactie Computable/Data News
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.