Microsoft en Kroes leggen browsergeschil bij

Dit artikel delen:

De Europese Commissie vindt het goed dat softwareleverancier Microsoft Europese gebruikers van besturingssysteem Windows uit twaalf verschillende browsers laat kiezen vanaf maart 2010. Daarmee begraven eurocommissaris Neelie Kroes (Mededinging) en Microsoft de strijdbijl over de dominantie van Internet Explorer, Microsofts eigen browser. 'De commissie heeft een groot concurrentieprobleem op de browsermarkt opgelost', aldus een opgeluchte Kroes.

Microsoft moet uiterlijk halverwege maart 2010 het keuzescherm hebben ingebouwd in de installatieprocedure op nieuwe Windows-computers. Het neutraal ogende scherm toont de twaalf populairste webbrowsers. Het bedrijf verspreidt de keuzetoepassing via Windows Update en alleen in de lidstaten van de Europese Unie en enkele aangrenzende landen. Bovendien mogen fabrikanten alternatieve browsers meeleveren op nieuwe pc's.

Volgens eurocommissaris Kroes worden webbrowsers steeds belangrijker door de toename van diensten die via het internet worden aangeboden (zoals software-as-a-service). Microsofts besluit om nieuwe pc's niet standaard te voorzien van zijn eigen browser Internet Explorer, leidt volgens Kroes tot verdere ontwikkeling van allerlei webdiensten en dus tot grotere keuze voor de consument.

Vete

De vete tussen Microsoft en de Europese Commissie over de dominantie van Internet Explorer speelt al een decennium. In februari 2009 stuurden Europese ambtenaren er nog op aan dat Microsoft zijn besturingssysteem Windows zou gaan leveren zonder webbrowser. Daarop stelde het softwarebedrijf voor om tijdens de installatie van het besturingssysteem een keuzescherm te tonen.

Kroes verwelkomt ook de stappen die Microsoft heeft ondernomen om veelgebruikte producten zoals Windows, Windows Server, Office, Exchange en Sharepoint interoperabel te maken. Dat betekent dat deze producten beter kunnen aansluiten op software van derden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dat is heel goed nieuws. Nu heb ik onlangs een PC geïnstalleerd, waar je na het aanzetten kon kiezen of je Windows XP of Windows Vista wilde installeren: Het zou mooi zijn als Microsoft dat er ook nog bij bouwt: Een keuze wat je wilt installeren: Windows, SuSE Linux, Ubuntu Linux, RedHat Linux, Fedora, FreeBSD, MacOS, etc.
Ik ben blij dat ik de dorpsge(e)k ben voor computerproblemen, want welke browser moet ik nu kiezen?
Moraal van het verhaal: Keuzes hebben is mooi, maar een keuzerondje zwart maken is zo gebeurd, maar waar is de uitleg over wat je allemaal niet kiest als je voor een bepaalde browser hebt gekozen??

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-12-16T14:49:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.