Pvda laakt heksenjacht op uitwisselen bestanden

Dit artikel delen:

Pvda-kamerlid Martijn van Dam vindt dat Stichting Brein te ver gaat bij het benaderen van gebruikers van filesharing-systemen. Brein wijst deze personen sinds begin augustus actief op overtreding van het auteursrecht.

Van Dam heeft vorige week minister van Justitie Piet Hein Donner om opheldering gevraagd over hoe Stichting Brein op mag treden tegen piraterij in systemen voor uitwisseling van bestanden. Volgens Brein-woordvoerder Bas Vissers stuurt de stichting nu alleen mails uit naar personen die systemen voor bestandsuitwisseling gebruiken om hen voor te lichten. "Van Dam loopt op de muziek vooruit. Brein stuurt mensen een vriendelijk bericht om hen op overtreding van de nieuwe auteurswet te wijzen. Wij staan niet gelijk in de huiskamer zoals hij suggereert", aldus Vissers. De stichting komt mogelijke overtreders van de auteurswet op het spoor door de communicatiefuncties in de uitwisselingssystemen als Kazaa en Shareaza zelf te gebruiken. Vissers wil niet prijsgeven hoeveel waarschuwingen er inmiddels uitgestuurd zijn.
 
Brein evalueert deze werkwijze over twee tot drie maanden. "Als dan blijkt dat deze voorlichtingsactie succes sorteert, doordat de piraterij beduidend afneemt onderneemt de stiching geen verder stappen." Mocht er geen effect zijn, dan kan Brein, die namens auteurs en distributeurs van muziek en films illegale piraterij op internet en daarbuiten aankaart, vermeende aanbieders en downloaders van illegaal materiaal vorderingen opleggen. Dat is de stichting op korte termijn nog niet van plan. Volgt op zo'n vordering geen reactie, dan volgt een gang naar de rechter. Voor strafrechterlijk onderzoek moet Brein aankloppen bij de Fiod/ECD


 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Kan iemand mij vertellen op welke juridische gronden e.e.a. plaats vindt? Als ik mijn buurman ervan beticht illegale praktijken te hebben, word ik, zonder hard bewijs, (terecht) door de politie weggestuurd.
Hoe komt de BSA en Brein aan privileges om zonder harde bewijzen acties te mogen ondernemen?

Zeker geen gek idee van die van Dam om hier snel tegen te gaan protesteren. Het zal bij die Donner het veel uithalen, maar zo komt het tenminste in de media vordat de discussie door juridische precendenten onmogelijk gemaakt wordt. Je hoeft ook maar op die precedenten te wachten daar het in Denemarken al gebeurd is en diezelfde Donner nogal makkelijk is met amendementen op de privacy wetgeving.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-08-18T09:27:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.