Digitale overheid nog steeds beneden de maat

Dit artikel delen:

Uit een begin vorige maand gehouden onderzoek naar de transparantie van de informatie en dienstverlening van overheden aan burgers (digitale overheid) blijkt dat deze wel iets beter scoort dan een jaar geleden, maar in totaal ver onder de maat blijft.

In de steekproef zijn ditmaal veertien gemeenten, drie provincies, vijf inspecties, vier uitvoeringorganisaties, een politiekorps en de Tweede Kamer doorgelicht op basis van tien transparantiekenmerken. Deze zijn kortweg met de volgende tien termen weergegeven: betrouwbaar, vindbaar, begrijpelijk, op maat, bruikbaar, procedure, zelf doen, digitaal afhandelen, proces volgen en informatie over mij. Het onderzoek geeft zo een betrouwbaar beeld van de gemiddelde stand van zaken..

Het beeld uit het onderzoek is dat de Nederlandse overheid als geheel opnieuw een dikke onvoldoende krijgt voor ‘digitale transparantie’. Zes van de 28 onderzochte overheden (drie gemeenten, de provincie Zuid-Holland en de Informatie Beheer groep) halen wel een voldoende. Blijkbaar kán het dus wel beter. Het algemene beeld bij alle onderzochte overheidsorganisaties is dat de websites informatief zijn. Verstrekken van informatie gaat de overheden het gemakkelijkst af, maar de mogelijkheden om interactie op digitale manier tot stand te brengen zijn nog te beperkt. Op de Informatie Beheer Groep en Politie Haaglanden na, geldt voor alle organisaties dat er nog weinig of geen mogelijkheden geboden worden om de voortgang van een proces te volgen. Hetzelfde geldt voor de mogelijkheid voor burgers om er achter te komen welke informatie de organisatie over hem of haar beschikt.

Vanuit het perspectief van de mondige burger vindt burger@overheid speciaal inspectiediensten een interessante groep. Er zijn vijf inspecties onderzocht. Deze organisaties scoorden erg verschillend, maar allemaal een onvoldoende. Opvallend is dat de inspecties samen alleen voldoende scoren op de informatie onderdelen betrouwbaar en vindbaar. De basis van informatieverstrekking is daar blijkbaar wel redelijk op orde, maar er zal nog veel moeten verbeteren.


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Graag nadere informatie over resultaten bij gemeenten. Dit om gericht aan de slag te kunnen gaan.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-01-03T13:02:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.