EU zoekt Nederlandse vrijwilligers voor breedbandtest

Dit artikel delen:

De Europese Unie (EU) zoekt zesduizend vrijwilligers in Nederland om de kwaliteit en snelheid van breedbandverbindingen naar hun woning te testen. De EU stelt aan hen een ’Whitebox’ beschikbaar: een meetapparaat dat in een modem of router moet worden geplugd. Het apparaat test gedurende een bepaalde periode de breedbandverbinding bij de vrijwilliger. De test hoort bij een grootschalig EU-onderzoek dat moet uitwijzen in welke regio's er nog investeringen in supersnel breedband nodig zijn.

De Nederlandse test maakt deel uit van een grootschalig onderzoek in de 27 lidstaten van de EU, aangevuld met landen als IJsland, Noorwegen en Kroatië. Het onderzoek vindt plaats in het kader van de Digitale Agenda, de portefeuille van Europese Commissaris Neelie Kroes. De resultaten van het onderzoek moeten de Europese Commissie helpen bij het bepalen in welke Europese regio's extra investeringen in supersnel breedband nodig zijn.

Commissaris Kroes stelt dat in de Europese Unie 'iedereen moet kunnen profiteren van de voordelen van open en wettig internet zonder verborgen beperkingen of tragere snelheden dan wat werd beloofd. Daarom moeten we beschikken over informatie aan de bron, afkomstig van de Europese consumenten, over de reële kwaliteit van hun breedbandtoegang. Met deze gegevens krijgen we inzicht in welke landen op kop lopen en welke achterblijven, zodat we onze steun en investeringen op de meest doelmatige wijze aanwenden.'

Testen

Het grootschalige studie- en testprogramma wordt uitgevoerd door het onderzoeksbureau SamKnows, die daarvoor meer dan honderdduizend vrijwilligers in heel Europa wil inschakelen. SamKnows stelt aan hen een 'Whitebox' beschikbaar: een meetapparaat dat men simpel in een modem of router kan pluggen. De Whitebox test vervolgens gedurende een bepaalde periode de breedbandverbinding bij de vrijwilliger. De resultaten van de test zullen uiteindelijk ter beschikking worden gesteld aan de internetproviders, de telecommunicatie-autoriteiten en de consumenten.

Om deel te nemen kunnen Nederlandse breedbandgebruikers zich registreren op www.samknows.eu. Na aanmelding ontvangen ze het meetapparaat dat op de internetverbinding kan worden aangesloten buiten de firewall en het thuisnetwerk om. Als gebruikers hun breedband niet gebruiken, zal het witte doosje automatisch een reeks testen uitvoeren om de snelheid en de kwaliteit van de verbinding te meten.

Sam meet en weet het

SamKnows is opgericht in 2003 door softwareontwikkelaar Sam Crawford. Hij heeft zich als doel gesteld consumenten een meetinstrument voor breedbandsnelheden in handen te geven waarmee ze een betere dienstverlening kunnen afdwingen. Crawford ontwikkelde een innoverende technologie voor breedbandmetingen, die gratis wordt aangeboden aan consumenten in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. SamKnows claimt dat via metingen alleen al in het Verenigd Koninkrijk bleek dat de breedbandsnelheid 50 procent lager lag dan in advertenties van telco's en internetleveranciers werd aangegeven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-01-20T09:14:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.