Softwaremaker stuurt Reader met pensioen

Google schoont opnieuw portfolio op

Google stopt opnieuw met acht producten. Sinds begin 2011 is de softwaremaker nu met zeventig producten gestopt. Het belangrijkste slachtoffer van de meest recente opschoning is Google Reader. Dit rss-platform is in 2005 opgezet en wordt door Google nu met pensioen gestuurd. Belangrijkste redenen voor dit besluit is de terugloop in gebruikers en de wens van Google om zich op minder producten te willen richten. Verder stopt Google met Apps Script, de CalDAV-api, Building Maker, Cloud Connect, de Voice-app voor Blackberry, de Search-api voor Shopping en Snapseed Desktop.

Google Reader wordt op 1 juli 2013 stopgezet. Tot die tijd is het voor gebruikers mogelijk om alle Google Reader-gegevens te downloaden. Dit kan via Google Takeout. Een gebruiker ontvangt dan zijn abonnementsgegevens in een xml-bestand. Informatie als de lijsten met personen die volgen en gevolgd worden, items gemarkeerd met ster, leuk gemarkeerde en gedeelde items, gedeelde items door personen die volgen, gemaakte opmerkingen en items met opmerkingen worden gedownload als json-bestanden. Zodoende zijn de abonnementsgegevens makkelijk overdraagbaar naar een ander product.

Apps Script, CalDAV-api en Building Maker

Google Reader is niet het enige product waarmee de softwaremaker stopt. Ook worden de GUI Builder- en vijf UiApp-widgets uit Apps Script verwijderd zodat dit product zich volledig op de Html Service kan gaan richten. Het overige deel van de Ui Service blijft onveranderd. GUI Builder blijft beschikbaar tot en met 16 september 2013. Op deze datum wordt ook de CalDAV-api voor ontwikkelaars gesloten die hun werk ook kunnen doen in Google Calender. Developers die dit niet kunnen, mogen zich voor de CalDAV-api registreren om er gebruik van te blijven maken.

Ook stopt het softwarehuis met Google Building Maker. Dit product helpt mensen om een driedimensionaal model te ontwikkelen van een gebouw, dat dan in Earth en Maps kan worden geïntegreerd. Dit product gaat per 1 juni 2013 met pensioen. Gebruikers hebben nog wel toegang tot hun opgeslagen modellen om deze te exporteren. Hiervoor in de plaats komt wel een nieuwe 3D-beelddienst voor Google Earth en het blijft mogelijk om via Google Map Maker gebouwinformatie toe te voegen aan Maps.

Cloud Connect en Voice-app voor Blackberry

Google stopt ook met de plug-in Cloud Connect. Deze tool hielp gebruikers om Microsoft Office-bestanden op te slaan in Google Drive. Dit product kan echter inmiddels zelf bestanden opslaan van zowel Windows als Android en iOS. Hierdoor is de plug-in niet meer nodig. De tool stopt per 30 april 2013.

Volgense week al stopt Google met de ondersteuning van de Voice-app voor Blackberry. Blackberry-gebruikers die dit product willen blijven gebruiken wordt aangeraden om over te stappen op de html5-app. Deze zou veilige zijn en makkelijker te updaten. De html5-app is beschikbaar vanaf Blackberry versie 6.

Search-api voor Shopping en Snapseed Desktop

Op 16 september 2013 gaat Google ook stoppen met de Search-api voor Shopping. Hierin konden ontwikkelaars winkel-apps ontwikkelen gebaseerd op Google’s Product Search-data. Google ziet nog wel de waarde van dergelijke functionaliteit, maar denkt dit beter te kunnen faciliteren via Google Shopping.

Het eerste slachtoffer in de nieuwe opschoning wordt, of beter gezegd: is geworden, Snapseed Desktop voor Macintosh en Windows. Sinds gisteren, 13 maart 2013, worden niet meer updates verstrekt. Bestaande klanten kunnen hun software blijven downloaden en krijgen ook nog ondersteuning van Google. Snapseed blijft wel gratis beschikbaar als mobiele app op iOS en Android.

Opschoning sinds 2011

De meest recente opschoning is onderdeel van de strategie die Google sinds begin 2011 volgt. Hierin is nu met zeventig producten gestopt. Bij de vorige opschoning werd afscheid genomen van zeven producten: Wave, Bookmark Lists, Friend Connect, Gears, Timeline, Knol en het ‘Renewable Energy Cheaper than Coal project’. Vlak daarvoor stopt Google al met de Gmail-support voor Blackberry. Eind 2011 viel het doek voor Code Search, Buzz, Jaiku en het universitaire onderzoeksprogramma voor Googles zoekmachine.

Rond de zomer van 2011 ging het hard. In juni stopte de app Engine For Business, in juli volgde het experimentenplatform Labs en in september volgde maar liefst tien producten. Dit waren Pack, Desktop, Web Security, Aardvark, Fast Flip, de Maps-api voor Flash, Image Labeler, Sidewiki, Subscribed Links en Google Notebook. De opschoning is gestart begin 2011 toen Larry Page aan het roer kwam bij Google.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Still miss Desktop. Was very sorry to see support and development for that one disappear.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-03-14T09:24:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.