MKB loopt risico door nieuwe werken

Dit artikel delen:
Vrouw tablet computer

Kleine en middelgrote bedrijven waarvan medewerkers plaats- en tijdonafhankelijk werken, stellen weinig eisen aan de gebruikte software en apparatuur. Dat blijkt uit onderzoek door softwareleverancier Pro4all in Woerden, die constateert dat 67 procent van de organisaties wel het nieuwe werken heeft ingevoerd, maar er geen reglement voor heeft. Dat leidt mogelijk tot veiligheidsrisico’s, stelt het softwarehuis.

De helft van de tweehonderd ondervraagde ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf heeft geen regels voor het gebruik van software en 39 procent heeft dit niet voor het gebruik van persoonlijke apparaten. Bij deze organisaties mogen medewerkers zelf hun software kiezen (bring your own software) en mogen eigen apparaten gebruiken voor zakelijke doeleinden (bring your own device).

Wanneer wordt gekeken naar bedrijfsomvang zijn er verschillen in de manier waarop ondernemers omgaan met de regels rondom het nieuwe werken, constateren de onderzoekers. Kleine organisaties laten medewerkers vrij in de keuze van software. Van de ondernemers met 25 tot 50 medewerkers heeft 65 procent geen reglement voor het gebruik van software. Van de ondernemers met 50 tot en met 75 medewerkers heeft 74 procent wel een reglement.

Bij de keuze van apparaten leggen ook de kleinste organisatie het personeel het minst aan banden. Van de ondernemers met 20 tot 25 medewerkers kent 83 procent een reglement voor byod. Van de bedrijven met vijftien tot twintig medewerkers heeft 41 procent zo’n document.

Woozl

Het ontbreken van regels leidt tot veiligheidsrisico’s, stelt Joost Bolkenstein, business unit manager Woozl bij Pro4all. ‘Denk aan risico’s op het gebied van veiligheid, privacy en back-up. Belangrijke gegevens kunnen verloren gaan door het verdwijnen van een laptop. Gegevens kunnen worden doorverkocht aan derden voor advertentiedoeleinden. Deze risico’s zijn op een relatief eenvoudige wijze te ondervangen. Dat zou naar mijn idee hoog op de agenda moeten staan.’

Pro4All is eigenaar van Woozl, een online ecm-pakket waarmee medewerkers kunnen samenwerken door documenten te delen, beheren en versturen. Alle bestanden worden op Nederlandse bodem opgeslagen, beveiligd en er worden dubbele kopieën opgeslagen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Eindelijk man en paard genoemd. Een situatie waar iedereen op het bedrijfsnetwerk komt met hard- en software naar believen kann niet goed gaan.
Voor kleine bedrijven is het echter niet eenvoudig een regelwerk met randvoorwaarden te definieren waaraan medewerkers, hun apparaten en hun software moet voldoen.
Dat een oplossing als Woozl daar een positief effekt heeft is goed voorstelbaar. Het ziet er in elk geval veelbelovend uit met een goede prijs/prestatie verhouding.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-05-16T11:57:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.