AMS-IX: forse groei klanten, verkeer en IPv6

Dit artikel delen:

Internetknooppunt Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) meldt een recordaantal nieuwe klanten en leden. De nieuwe partijen komen vooral van buiten Nederland. Ook steeg het volume van het totale internetverkeer naar ruim negen miljoen terabytes en de piekbelasting naar 4,5 terabits per seconde. Daarnaast zag AMS-IX het IPv6-verkeer bijna verdrievoudigen.

Dit blijkt uit cijfers over 2015 die het internetknooppunt bekend heeft gemaakt. In 2015 steeg het aantal klanten en leden met 127. In totaal zijn ruim 750 partijen aangesloten op het internetknooppunt. In 2014 sloten 109 nieuwe leden en klanten zich aan, in 2013 waren dat er 110. 'De groei loopt via partners en resellers die partijen op afstand kunnen aansluiten zonder direct een poort af te nemen', licht een woordvoerder toe. 

Van de 127 nieuwe aansluitingen op AMS-IX is 86 procent afkomstig van buiten Nederland. Daarvan komt ruim een kwart van buiten Europa.

In 2015 groeide het totale internetverkeersvolume binnen AMS-IX met 27 procent van 7.1 naar 9 exabytes (ruim negen miljoen terabytes). De groei van het volume heeft ook invloed op de capaciteit. Een voorbeeld van die groei is de verdubbeling van het aantal poorten met een grotere capaciteit (100GE poorten). Ook de piekbelasting van het knooppunt is gestegen. De piek in de hoeveelheid van het internetverkeer staat op 4,5 terabits per seconde (Tbps). In september 2015 werd de grens van 4 Tbs verbroken.

IPv6

AMS-IX zag het IPv6-verkeer in één jaar tijd bijna verdrievoudigen: van 24 gigabits per seconde (Gbps) in 2014 tot 68 Gbps in 2015. 'Deze sterke groei toont aan dat onze klanten steeds vaker IPv6 implementeren in hun organisatie', aldus de woordvoerder van het internetknooppunt. 

Klanten en leden

AMS-IX (Amsterdam Internet Exchange) is begin jaren ’90 opgericht als non-profit, neutraal en onafhankelijk internetknooppunt in Amsterdam. De organisatie maakt onderscheid in klanten en leden. Leden hebben inspraak in de koers van de organisatie. Ze hebben stemrecht bij stemrondes over belangrijke strategische koerswijzigingen en kunnen lid worden van het bestuur van de non-profit-organisatie.

Meer feiten en cijfers over de groei van AMS-IX staan in deze infographic.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-01-26T10:35:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.