Chinezen laten oog vallen op Opera

Dit artikel delen:

Het Noorse Opera Software komt hoogstwaarschijnlijk in Chinese handen. Een conglomaraat van Chinese bedrijven biedt namelijk ruim een miljard euro voor de browser-fabrikant. Dit bedrag ligt volgens ingewijden ruim boven de marktwaarde van Opera, die op zevenhonderd miljoen euro wordt ingeschat.

De Noorse browsermaker Opera Software adviseert de aandeelhouders in te stemmen met het overnamebod van een miljard euro dat een consortium van Chinese bedrijven op tafel legt. In de ogen van het huidige management is dit het redmiddel waar Opera Software naar op zoek is.

De in 1995 opgerichte browsermaker heeft het ondanks een vroege voorsprong op mobiel gebied tegenwoordig lastig tegenover reuzen als Google’s Chrome en Apple’s Safari. Het ontwikkelen en bijhouden van een eigen browserengine is een moeilijke en kostbare zaak. Daarom ook dat Opera enkele jaren terug is overgestapt op Chromium, de open source basis van Google’s Chrome.

Na de introductie van Opera kende de browser een redelijk marktaandeel, maar dat is de laatste jaren tanend. Opera wordt door minder dan 1 procent van de ict-gebruikers toegepast. Met de interesse van Chinese zijde kan de browser wellicht gered worden van de ondergang.

In het Chinese consortium zitten naast investeringsmaatschappijen ook securityleverancier Qihoo 360 Software en webgameproducent Beijing Kunlun Tech, die recent al een koop deed voor internationale expansie.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Tenzij de Chinesen de browser in een OpenSource formaat gaan aanbieden zie ik niemand met enig veiligheids- en privacy-bewustzijn deze browser gebruiken. Het eerste wat gaat gebeuren is dat allerlei "monitoring" software en back-doors ingebouwd gaan worden.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-02-15T11:57:00.000Z Henk Boot


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.