Nederlands gebruik ict stijgt, terwijl uitgaven dalen

Ict wordt steeds beter benut, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Volgens het CBS is het gebruik van ict vorig jaar toegenomen, terwijl de investeringen juist daalden.

De verspreiding van computers, internet en mobiele telefonie groeit nog nauwelijks. De bestaande ict-middelen worden echter steeds intensiever en geavanceerder benut. Bij het merendeel van de bedrijven en huishoudens was in 2004 een breedbandinternet-aansluiting aanwezig en 70 procent van de bedrijven was ‘aanwezig’ op internet. Nadelen van dit toegenomen ict-gebruik zijn volgens het CBS de maatregelen die bedrijven moeten treffen om hun systemen te beschermen tegen virussen.

De stagnerende groei van de binnenlandse ict-uitgaven uit zich ook in een krimp van de binnenlandse ict-sector. Deze is veranderd van aanjager van economische groei en werkegelegenheid (1996 – 2000) tot achterblijver (2001). De golf-beweging van de recessie die afgelopen jaren door de economie ging, is ook terug te zien op aanverwante ict-terreinen. Zo is in 2003 het aantal werkzame ict’ers gedaald, zijn de r&d-uitgaven van de ict-sector gedaald en nam vervolgens ook het aantal studenten dat zich aanmeldde voor een informatica-opleiding af in vergelijking met voorgaande jaren.

Ondanks de grote verspreiding van ict in de samenleving had vorig jaar eenderde deel van de bevolking van twaalf jaar en ouder nog nooit Internet gebruikt. Hiermee heeft Internet als massamedium nog niet dezelfde status bereikt als televisie of telefoon.


Het ict-gebruik van Nederlandse bedrijven komt overeen met het EU-gemiddelde. Dit geldt ook voor het aanbod van online overheidsdiensten. In de Nederlandse huishoudens is het ict-gebruik echter meer ingeburgerd dan gemiddeld in Europa.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-06-01T12:06:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.