ING-keurmerk voor wifi en 5G in gebouwen

Dit artikel delen:
wi-fi

De vastgoedfinancieringstak van ING, ING Real Estate Finance, biedt vanaf november een keurmerk aan voor de ontvangst van mobiele telefonie en internetverbindingen in gebouwen. Gebouweigenaren kunnen het bereik van wifi-netwerken en mobiele telefonie testen. Ook kan worden meegenomen of ze klaar zijn voor de toekomstige inzet van 5G. Het gaat om WiredScore dat in de VS al een aantal jaren op de markt is.

Het keurmerk moet vastgoedeigenaren helpen om hun gebouwen technologisch toekomstbestendig te maken. Het keurmerk, dat nog niet bestaat in de Nederlandse markt, geeft inzicht in de kwaliteit van de internet en mobiele verbindingsmogelijkheden in een gebouw. 

ING Real Estate Finance gaat voor het keurmerk een samenwerking aan met WiredScore dat sinds 2013 een keurmerk levert in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Het keurmerk moet duidelijkheid geven over onder andere de snelheid van de internetverbindingen in het gebouw, de veiligheid van dit netwerk, het mobiele bereik en back-upmogelijkheden in geval van een probleem met de bereikbaarheid. Het keurmerk beoordeelt ook mogelijkheden voor de toepassing van Internet of Things (IoT) en 5G-netwerken.

Vastgoedeigenaren kunnen hun gebouw volgens ING aantrekkelijk maken en houden voor de toekomst door de huurder te laten zien dat ze klaar zijn voor nieuwe technologieën. ‘Naast verduurzaming is innovatie in slimme gebouwen (smart buildings) een belangrijke stap die bepalend is voor de concurrentiepositie van een pand’, aldus de bank.

Op de vraag hoe onafhankelijk het keurmerk is, geeft een woordvoerder van ING aan dat WiredScore een volledig onafhankelijke instelling is. 'Wij helpen als ING WiredScore bij het uitrollen van het keurmerk in de Nederlands vastgoedmarkt door hen in contact te brengen met de spelers in de markt. Als expert in de vastgoedmarkt stimuleren wij het krijgen van inzicht en transparantie in deze vastgoedmarkt dus ook op het gebied van connectiviteit', aldus de zegsman. 'Wij hebben geen invloed op de werkwijze, methodologie, beoordeling en waarborging van het keurmerk', vervolgt hij. 'Dit is en blijft een onafhankelijke beoordeling van WiredScore.' 

Het is overigens de eerste keer dat het Amerikaanse bedrijf de samenwerking aangaat met een vastgoedfinancier. De ING-zegsman benadrukt ten slotte dat ook niet-ING-klanten het bedrijf kunnen benaderen voor (vragen rond) het keurmerk. 

5 procent hogere huuropbrengst

In het bericht over het keurmerk meldt ING ook dat het een onderzoek is gestart met de Universiteit van Maastricht. De bank en de onderzoekers gaan wetenschappelijk onderzoeken wat de invloed van goede connectiviteit is op de waarde en courantheid van een pand en of huurders hierdoor langer in een pand blijven.

In de VS en Engeland is volgens de bank al gebleken dat de huuropbrengsten van gebouwen met goede connectiviteit met 5 procent zijn gestegen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij ING

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-08-05T11:57:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.