Eduroam-grondlegger Wieringa in Internet Hall of Fame

Internationaal wifi-netwerk voor onderwijsinstellingen nu in meer dan honderd landen beschikbaar

Dit artikel delen:

Klaas Wierenga

De Nederlander Klaas Wierenga, initiatiefnemer van Eduroam, is vandaag opgenomen in de prestigieuze Internet Hall of Fame. Volgens de jury van het jaarlijks terugkerende evenement van de Internet Society, verdient Wierenga deze plek vanwege zijn inspanningen voor de ontwikkeling van Eduroam, het internationale wifi-netwerk voor onderwijsinstellingen, dat mede is opgezet door leverancier Surfnet.

Hij is de vijfde Nederlander die de eer te beurt valt. Wierenga, nu chief community support officer bij GeANT, het pan-Europese netwerk voor onderzoek en onderwijs, is vereerd met de erkenning. Ook is hij blij dat het niet onopgemerkt bleef dat honderden leden van de 'Eduroam-familie' zich hebben met behulp van de onderzoeks- en onderwijsgemeenschap ingezet om iets buitengewoons te bouwen.

Ontstaan van eduroam

Bijna twintig jaar geleden, in dienst bij Surfnet, vraagt Wierenga zich af waarom hij zich telkens opnieuw moet aanmelden bij het wifi-netwerk van elke universiteit die hij bezoekt. Hij besluit traditionele bedrijfsmodellen en het naar binnen gerichte beleid van universiteiten en scholen uit te dagen. Met Eduroam introduceert hij een nieuw model dat studenten en medewerkers met één account op bijna elke campus in de wereld eenvoudig en veilig toegang geeft tot het wifi-netwerk. Hij introduceert, samen met afstudeerder Paul Dekkers, een nieuwe technologie, een gefedereerd identiteitsbeheer en een toegangsmechanisme om deze dienst, Eduroam genaamd, te realiseren. Daarmee ook invulling gevend aan het traditionele internetgebruik om middelen te delen met anderen in de eigen gemeenschap.

Na een succesvolle pilot in Nederland, uitgevoerd onder de vlag van Surfnet, het nationale onderzoeks-en onderwijsnetwerk in Nederland, wordt Eduroam in 2003 geadopteerd door GéANT. Deze organisatie maakte, met behulp van een subsidie van de EU, Eduroam beschikbaar voor internationaal gebruik in meerdere landen. In de afgelopen zestien jaar heeft Eduroam de onderwijs- en onderzoeksgemeenschap over de hele wereld veroverd. In veel landen is Eduroam ook beschikbaar op openbare plaatsen zoals bibliotheken, parken, stations, stadscentra en luchthavens om onderzoekers, academici en studenten veilige toegang tot internet te verschaffen.

Op dit moment is Eduroam beschikbaar in 101 landen en telt meer dan 4,3 miljard authenticaties bij onderwijs- en onderzoeksinstellingen over de gehele wereld. Er zijn ruim vierhonderd miljoen nationale- en meer dan honderd miljoen internationale roaming-authenticaties per maand en bijna dertigduizend hotspots over de hele wereld.

Internet Hall of Fame

De Internet Hall of Fame bestaat uit een select gezelschap van enkele tientallen mensen waaronder Al Gore. Doel is het publiekelijk eren van visionairs en leiders die belangrijke bijdragen hebben geleverd aan de ontwikkeling en verbetering van het wereldwijde internet. Klaas Wierenga komt hiermee in het gezelschap van grootheden als Vint Cerf en Jon Postel (grondleggers van het moderne internet), Linus Torvalds (de uitvinder van Linux) en Tim Berners-Lee (uitvinder van het world wide web).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-09-30T10:08:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.