Afgesplitste TikTok Global gaat naar Oracle en Walmart

Dit artikel delen:

De overnamesaga rond TikTok in Amerika lijkt stilaan zijn beslag te krijgen. Oracle gaat samen met supermarktketen Walmart een deel van het bedrijf overnemen en er clouddiensten aan leveren. President Trump zegt zich in de deal te kunnen vinden, al blijven er ook nog wel wat vraagtekens.

De contouren van een deal mogen zich dan aftekenen, over hoe precies de vork in de steel zit tussen Oracle en TikTok is onduidelijk. Oracle en Walmart krijgen respectievelijk 12,5 en 7,5 procent van TikTok Global (het afgesplitste deel van TikTok) in handen. Toch blijft het Chinese Bytedance erbij dat TikTok Global een dochterbedrijf wordt van hèn. Oracle en Walmart beweren evenwel dat ‘de meerderheid van de aandelen’ in Amerikaanse handen komt. Het persbureau Reuters wijst er op dat 41 procent van Bytedance al in het bezit is van Amerikaanse investeerders. Samen met de twintig procent die Walmart en Oracle nu kopen, kom je dan aan een meerderheid.

ByteDance laat verder weten dat TikTok Global volgend jaar allicht naar de beurs gebracht zal worden. Oracle en Walmart hebben nog niet op dat bericht gereageerd.

Broncode

In de overeenkomst is daarnaast gestipuleerd dat TikTok Global zijn app zal draaien op clouddiensten van Oracle. De broncode van de app en alle bijhorende algoritmes blijven echter in Chinese handen. Oracle krijgt wel de toestemming om die broncode in te kijken, maar wordt er dus geen eigenaar van. President Trump heeft al gezegd dat het nieuw TikTok Global ‘niets te maken heeft met enig ander land en niets te maken heeft met China. Het wordt volledig veilig, dat is een deel van de deal’.

Hoeveel Oracle en Walmart op tafel leggen voor TikTok Global is ook nog koffiedikkijken. Volgens anonieme bronnen zou het nieuwe bedrijf gewaardeerd zijn op zo’n vijftig miljard dollar. Volgens Trump bestaat er deel van de overeenkomst eruit dat Bytedance een bedrag van vijf miljard dollar zou storten in een ‘Amerikaans onderwijsfonds’. De Chinezen zeggen daar echter niks vanaf te weten. Trump heeft verder de verwachting uitgesproken dat TikTok Global zo’n 25.000 Amerikaanse jobs oplevert. Hoe dat moet gebeuren of op welke termijn, vertelde de president er niet bij.

Met de overeenkomst lijkt een verbod op TikTok, waarmee Trump dreigde, nu voorlopig van de baan. Dat Larry Ellison, de oprichter van Oracle, een van de weinige figuren in Silicon Valley is die Trump openlijk steunt, is daarbij allicht ook geen toeval.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-09-21T10:53:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.