Amerikaanse overheid wil Facebook opdelen

Dit artikel delen:

Computerprogrammeur, ondernemer en multimiljardair Mark Elliot Zuckerberg.

De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) wil Facebook voor de rechter dagen wegens monopoliemisbruik. De commissie wil ook dat het bedrijf zijn dochters Instagram en Whatsapp afstoot.

De FTC wordt in zijn klacht gesteund door 48 procureurs-generaal uit 48 Amerikaanse staten. Facebook wordt ervan beschuldigd een zodanig dominante positie op de markt te hebben opgebouwd die concurrentie onmogelijk maakt. Het bedrijf schakelde daarbij jarenlang potentiële rivalen uit door ze simpelweg op te kopen alvorens ze een bedreiging zouden kunnen vormen. De FTC noemt dat een ‘illegaal monopolie’. 

Vooral de overnames van Instagram en Whatsapp lopen in de kijker bij de FTC. Die bedrijven werden door mede-oprichter van Facebook Mark Zuckerberg ingelijfd omdat ze publiek van Facebook begonnen weg te lokken. De commissie wil nu zelfs zo ver gaan om het sociale netwerk te dwingen Instagram en Whatsapp weer te verkopen. ‘Bijna een decennium lang heeft Facebook zijn dominantie en monopolie gebruikt om kleinere rivalen uit te schakelen, om concurrentie in de kiem te smoren, en dat allemaal op kap van de eigen gebruikers’, zegt Letitia James, de procureur-generaal van New York, bij de aankondiging van de klacht.

Facebook zelf is ondertussen al een tijd bezig om Instagram en Whatsapp net nog nauwer te integreren met zijn eigen platform. De software weer afsplitsen is volgens hen dan ook zo goed als onmogelijk. Het bedrijf heeft ook al gereageerd op de intenties van de FTC. Volgens hoofdjuriste Jennifer Newstead zal Facebook alles doen wat in zijn macht ligt om de klacht te begraven. Volgens haar gebruiken consumenten en bedrijven Facebook niet omdat ze daartoe gedwongen worden, maar uit vrije wil. Ze waarschuwde ook dat een rechtszaak over het opnieuw afsplitsen van Whatsapp en Instagram een gevaarlijk precedent vormt. ‘De regering stuurt hiermee de ijzingwekkende boodschap de wereld in dat geen enkele overname ooit finaal is’, zo liet ze weten. 

Na het bekendmaken van de intenties van de FTC kreeg het Facebook-aandeel een tik op de beurs. Het papier zakte met zo’n vier procent, maar kon zich daarna wel wat herstellen. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-12-10T10:53:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.