Akamai onderzoekt dns-dienst Edge na storing

Dit artikel delen:
Marktonderzoek

Content delivery network-aanbieder Akamai kondigt een onderzoek aan naar problemen met zijn Edge dns-dienst (domain name system). Donderdagmiddag en -avond lagen wereldwijd meerdere websites plat door een storing in die dienst, die geautomatiseerd ip-adressen koppelt aan webservers en omgekeerd.

In een melding onder de titel Edge DNS Service Incident deelt Akamai dat het incident met de dns-dienst inmiddels is gemitigeerd en dat er actief onderzoek loopt naar hoe het incident kon plaatsvinden. Het bedrijf wil naar de media verder niet inhoudelijk ingaan op de oorzaak van de storing. Klanten die vragen hebben over het incident of mogelijke hinder ondervinden kunnen zich melden.

Akamai biedt via zijn dns-dienst Edge een cloudgebaseerd dns-systeem aan dat automatisch servers koppelt aan ip adressen. Dit moet de beschikbaarheid en prestaties van websites verbeteren en bescherming bieden tegen cyberaanvallen, zoals ddos-aanvallen. Het maakt gebruik van een wereldwijde infrastructuur. Klanten kunnen het afnemen als primaire dns-dienst of als achtervang voor hun eigen dns-dienst.

Gisteravond waren wereldwijd websites van klanten van Akamai niet bereikbaar. In Nederland ging het onder meer om die van de NS, de politie, Albert Heijn en DPG Media-titels zoals het Algemeen Dagblad en Nu.nl. In België waren de websites van onder meer KBC, Delhaize en apps van Het Laatste Nieuws, De Morgen en VTM (DPG Media) niet beschikbaar. Ook websites van bijvoorbeeld AirBnB, Amazon en HBO waren uit de lucht.

CDN

Akamai profileert zich als content delivery network-specialist (cdn). Dat cdn maakt het mogelijk om een website of webapplicatie wereldwijd aan te bieden en te ontwikkelen.

Het netwerk van proxyservers die geografisch verspreid zijn over het internet in verschillende datacenters, moet ervoor zorgen dat gebruikers snel en zonder vertraging statische content kunnen binnenhalen. Het gaat dan bijvoorbeeld om teksten, documenten, figuren, media, mediastreams, scripts en applicaties.

Fastly

Begin juni was er een grote storing bij cdn-aanbieder Fastly. Die legde onder meer de websites van Amazon, CNN, PayPal en Twitter plat.

Het is niet duidelijk of het bij Fastly om problemen met de dns-dienst ging. Het bedrijf meldde destijds alleen dat het problemen had die de prestaties van zijn cdn-diensten beïnvloedden.

Critici vinden dat de storingen bij de cdn-aanbieders Akamai en Fastly aantonen dat het functioneren van internet te veel afhankelijk is van een handvol veelal Amerikaanse bedrijven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-07-23T11:30:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.